RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Скаржився рідним на проблеми: на Дніпропетровщині загадково загинув ще один нацгвардієць

Військовослужбовець наклав на себе руки після того, як натякнув батькові на труднощі в армії. На Дніпропетровщині з'являється нова інформація про смерті нацгвардійців. Один з померлих - Анатолій Козуля - застрелився 31 липня 2021 року.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на інтерв'ю із родичем загиблого солдата.

Анатолій Козуля у віці 20 років пішов на строкову службу в кінці жовтня 2020 року, а незабаром перевівся на контракт. Спочатку пів року ніс службу в рідному місті - Кривому Розі. У подальшому його відправили до села Благодатне Донецької області, де солдат охороняв контрольно-наглядовий пункт Батальйонної тактичної групи. До ротації він не дожив всього кілька днів.

За офіційними даними, військовослужбовець скоїв самогубство пострілом у голову 31 липня під час наряду. Про це одразу сповістили батька загиблого.

Фото: ТСН

Випустив у голову чергу із трьох набоїв

"Він отримав наскрізне вогнепальне кульове поранення голови. Так написано у висновку. Це навіть страшно читати. Постріл здійснив із автомата АК-47.Випустив чергу із трьох набоїв", - розповів батько загиблого солдата Владислав Козуля.

Батько вважає, що в хлопця не було мотиву для самогубства. Він був примірним військовослужбовцем, який хотів пов'язати майбутнє з цією сферою. До того ж, зі сторони керівництва частини на Анатолія скарг не було.

"Говорили, що він мрія будь-якого командира. Навіщо він це зробив? Не зрозуміло. Ми не віримо в те, що він міг піти на крайні заходи. Він збирався вирушити у відпустку - до ротації залишалося кілька днів. Нам ще не повернули його мобільний телефон. Кажуть, що віддадуть, коли закінчиться слідство. У той же час слідчий, який займався цією справою, звільнився", - підкреслив батько.

Чоловік наголосив, що трагедія сталась як раз після його розмови із сином, коли останній промовився про складнощі в армії.

"28 липня ми розмовляли телефоном. Він казав, що тут відбувається щось погане . Але жодної конкретики не висловив. Я йому сказав, що якщо захоче розповісти, зможе це зробити вдома, а якщо не захоче, то й не треба. Після цього 29 та 30 числа на зв'язок він уже не виходив. Мої повідомлення у месенджері читав, але не відповідав на них. А 31 липня мені зателефонували і сказали, що він застрелився", - розказав Владислав Козуля.

Похорони воїна

Прояснити ситуацію могли б товариші по службі, проте вони, за словами батька, не хочуть виходити з ним на зв'язок та всіляко уникають цієї теми.

"У нього там було двоє друзів, з якими ми раніше спілкувалися. Вони навіть приїжджали до нас. Але коли сталося це лихо, на дзвінки та повідомлення вони відповідати перестали. На його похорон дали автобус із частини. Ті солдати та командир, які приїхали на прощання, були у "громадянці". Таке почуття, ніби боялися вдягнути форму", - зазначив Владислив Козуля.

Адвокат не вірить у версію із самогубством

Сергій Дорош, адвокат у справі самогубства, хоч і не підтверджує можливих нестатутних відносин між солдатами, однак не вірить у версію із самогубством - на це не було підстав.

"В офіційних документах скрізь написано, що він скоїв самогубство. Але сенсу позбавляти себе життя в нього не було. Батько купив йому квартиру, мав забезпечене світле майбутнє. Службова, медична та психологічні характеристики були позитивні. Слідчий, який вів цю справу, звільнився. Він подав документи, щоби провести посмертну психіатричну експертизу. Але її все ще не провели і коли вона відбудеться - невідомо", - ділиться інформацією адвокат.

Наразі призначили нову слідчу, яка ще навіть не встигла ознайомитись із справою, тому нічим допомогти не може.

"Ми їхатимемо у Волноваху. Передамо слідчому документи, отримані із частини. Я кидати цю справу наміру не маю", - резюмував Дорош.

Раніше "Апостроф" писав про спростування у ДБР чуток щодо суїциду "дніпровського стрільця" - Артемія Рябчука.