Скандальна "захисниця" Лаври Кохановська може сісти до в'язниці: СБУ повідомила про підозру

Служба безпеки України зібрала доказову базу на проросійську пропагандистку Вікторію Кохановську, яка публічно заперечувала збройну агресію РФ і провокувала релігійну ненависть на території заповідника "Києво-Печерська Лавра".

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Читайте також: Нові подробиці виходу на волю Паші "Мерседеса": що чекає на скандального митрополита

"Фігурантка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської Лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року. Тоді вона "розганяла" в соцмережах власні відеостріми, в яких підбурювала людей чинити опір законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців", - йдеться у повідомленні.

Більше того, на власній сторінці у соціальній мережі фігурантка заперечувала факти збройної агресії РФ та називала війну проти України "внутрішнім громадянським конфліктом". Також вона давала в соцмережі власні псевдопрогнози про "невідворотність" захоплення всієї території нашої держави та намагалася дискредитувати українських захисників.

"Надалі деструктивний контент підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які представляли спотворену інформацію як позицію пересічних громадян України", - наголошується в повідомленні.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності фігурантки на користь країни-агресора. Під час обшуку за місцем проживання у Києві виявлено комп'ютерну техніку, яку вона використовувала у своїх злочинних діях.

"На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, розповсюдження матеріалів, в яких міститься заперечення збройної агресії РФ проти України, виражене у поданні її як внутрішнього громадянського конфлікту). Продовжується розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує тюремне ув'язнення з конфіскацією майна", - зазначили у прес-службі та додали, що вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки та обрання їй запобіжного заходу.

Нагадаємо, що суд призначив цілодобовий домашній арешт Вікторії Кохановської та ще трьом її поплічникам за хуліганські дії на території Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра". Зокрема, вони зламали захисні ролети та двері одного з корпусів Лаври.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що колишнього митрополита УПЦ МП Павла Лебедя (Паша Мерседес) випустили під заставу 33,3 мільйона гривень.

Вас також може зацікавити:

Замість медиків - застілля: відео, як "лікувався" за кордоном Паша Мерседес

У Лаврі збирають гроші на заставу для Паші "Мерседеса": фото

Як віряни УПЦ МП Пашу "Мерседеса" з в'язниці визволяли