RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Ділки придумали схему з розкрадання грошей для захисту танків ЗСУ

СБУ оголосило підозру ділкам, котрі організували схему розкрадання грошей на виробництві захисту для танків Збройних сил України.

Про це інформує Служба безпеки України.

Представники СБУ та НАБУ зібрали доказову базу на організаторів ще однієї схеми привласнення коштів оборонного бюджету України: "Мова йде про розкрадання на держзамовленні Міноборони щодо динамічного захисту для танків ЗСУ у березні 2022 року".

Зауважується, що для серійного виготовлення відповідних комплектуючих було укладено договір з машинобудівною компанією у Києві. Натомість екскерівник державного підприємства та головний бухгалтер вирішили, як пишуть в СБУ, "отримати незаконний "прибуток"" за рахунок державного контракту. Для цього вони штучно завищили вартість. Таким чином змогли "різницю" вивести в тінь, скориставшись підконтрольними комерційними структурами.

"Оборудка завдала збитків державному бюджету у майже 12 млн грн", – додається в повідомленні.

Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії службовців державного підприємства та учасників”схеми" – заблокували її на початку 2023 року: "З того часу тривали експертизи та інші процесуальні дії, спрямовані на отримання ґрунтовної доказової бази для притягнення фігурантів до відповідальності".

На основі матеріалів вдалося повідомити про підозру колишньому генеральному директору державного підприємства, його бухгалтеру та очільнику комерційної структури, через яку вони виводили бюджетні кошти у тінь.

Їх злочинні дії кваліфіковано за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  • ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);
  • ч. 2 ст. 366 (службове підроблення).

Наразі керівника комерційної структури затримано у Києві. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.

Також в СБУ додають: "Відповідно до вчинених злочинів підозру отримав колишній помічник керівника державної компанії-підрядника та його спільник – особа, яка надала власні реквізити для обготівковування викрадених грошей. Також заочні підозри отримали екскерівник державної компанії-підрядника та його головний бухгалтер, які переховуються за кордоном".

Учасникам схеми загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше "Апостроф" також писав, як в Молдові вдалося затримати 8 фігурантів злочинного угрупування, що "продавало" в інтернеті неіснуючі дрони та автівки для військовослужбовців ЗСУ.