RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

4 жовтня

Всі новини

Окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську

Російські окупанти за наказом свого командування стратили на території агрегатного заводу у місті Вовчанськ чотирьох українських військових.

Про це пише Харківська обласна прокуратура.

В інтерв'ю виданню Oboz.UA керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков зауважив, що росіяни стратили чотирьох українських військовополонених влітку 2024 року:

"На сьогодні прокурорами вже розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, пов’язаних з умисним вбивством чотирьох військовополонених – військовослужбовців Збройних Сил України, яких російські військові за наказом командування влітку 2024 року стратили на території агрегатного заводу у місті Вовчанськ".

Вказані факти документують завдяки співпраці з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України

Приводом для початку розслідування були допити військовополонених росіян, у процесі яких і отримали свідчення щодо вчинення вказаного злочину.

"Звісно, розслідування таких злочинів має свої труднощі, особливо через бойові дії, що ускладнюють доступ до місця подій. Проте цей випадок є унікальним, оскільки особа, яка може стати підозрюваною у вказаному провадженні, також перебуває в українському полоні", - додав Фільчаков.

Це відкриває можливість не використовувати процедуру заочного провадження (in absentia), а провести справедливий судовий процес і винести вирок із реальним виконанням покарання. У разі доведення вини підозрюваного він може бути засуджений до довічного позбавлення волі.

Як повідомляв раніше "Апостроф", український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста у зв'язку з наймасовішим розстрілом українських військовополонених російськими військами.