RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вчені з'ясували, коли "народився" і охолов Місяць

Вчені змогли встановити час зародження Місяця.

Про це повідомляє журнал Science Advances.

Дослідники з'ясували, що Місяць "народився" приблизно на 85 мільйонів років пізніше, ніж вважалося до цих пір. Раніше думали, що він з'явився близько 4,51 мільярда років тому.

Вчені не стали спростовувати теорію зародження Місяця. Згідно з нею Земля на ранній стадії свого існування зіткнулася з космічним об'єктом розміром з Марс. Ця гіпотетична планета отримала назву Тейя. Вчені вважають, що в результаті зіткнення з Землі був викинутий великий обсяг матеріалу, який перемішався з матеріалом Тейі. З цієї суміші і сформувався Місяць.

Нові прорахунки говорять про те, що в ранньому віці Місяць був покритий океаном магми глибиною більше 1 000 кілометрів. Він почав укріпляти, і на його поверхні утворилася кірка. До сих пір вчені не могли точно визначити, скільки часу знадобилося на охолодження океану і його повної кристалізації. Тепер відомо, що для цього знадобилося майже 200 мільйонів років. Раніше вважалося, що процес відбувся за 35 мільйонів років.

Як повідомляв "Апостроф", в липні 2019 року місяцехід Yutu-2 зафіксував на темній стороні супутника Землі загадковий блискучий об'єкт, вчені його вивчили і представили свої висновки.