RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Плата за техогляд авто: скільки коштує і що буде з цінами

У наступному році усі українські автомобілі повинні будуть мати сертифікат про проходження технічного огляду на СТО, відповідно до Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Вартість цієї процедури залежить від кількох параметрів.

Про те, у скільки обійдеться техогляд для різних категорій авто, дізнавався "Апостроф".

Читайте також: Що додатково впливає на вартість техогляду: корисна інформація

Для того, щоб зрозуміти, у скільки обійдеться техогляд, необхідно обрати категорію транспортного засобу та співставити з даними на сайті Тehosmotr.kiev.ua.

Найбільше коштує проходження техогляду автобуса вагою від п'яти тонн. Такий транспорт повинен проходити тестування двічі за рік. Вартість перевірки великого автобуса більша, ніж легкового авто чи автобус, маса якого менша за п'ять тонн.

Найменше обійдеться така процедура для власників мотоциклів та причепів.

Технічний огляд вантажівок залежить від їхньої маси, якщо менша 3,5 тонни, то перевірка буде тотожна з вартістю тестування легковика. Найбільше за ТО доведеться віддати за вантажівку масою 3,5-12 тонн.

У разі вищої ніж 12 тонн маси - вартість буде приблизно така, як за великий автобус масою від п'яти тонн. Процедура здається коштовною, проте варто пам'ятати про частоту перевірок. Вантажівки проходять тестування щороку, автобуси - двічі на рік. Тому це збільшує вартість перевірки пасажирського транспорту.

У 2023 році на тлі підвищених черг через високий попит на ТО власникам автівок стане складніше проходити цю процедуру. Відповідальність за перевірки нестимуть приватні станції.

У зв'язку з великим напливом охочих пройти техогляд можуть підскочити в кілька разів ціни на послугу. Ситуація залежатиме від швидкості появи нових точок ТО.

Раніше "Апостроф" писав, що обрати пункти техогляду можна за допомогою онлайн-карти на сайті Tehosmotr.