RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Створене українцем вінтажне авто хочуть продати майже за 1 млн доларів: історія і фото

Відреставрований рідкісний спорткар Pegaso Z-102 1954 року від авангардного дизайнера українського походження Якова Савчика, який юнаком емігрував до Франції, виставили на аукціон. Вінтажну автівку планують продати за 750-900 тисяч доларів.

Про це повідомили на сайті аукціонного дому Broad Arrow Auctions.

Читайте також: Які вживані авто купують українці: топ-10 рейтингу 2024 року

Іспанська компанія Pegaso більше відома вантажівками та автобусами, але також в неї були й спорткари. Pegaso Z-102 з кузовами від французького ательє Saoutchik був одним із найшвидших автомобілів 1950-х. Усього в світі лише 84 купе і кабріолетів Pegaso Z-102, а з кузовами від Saoutchik - взагалі 18 машин. Вінтажний спорткар з аукціону - один з цих 18-ти.

Фото: broadarrowauctions.com

Раритетна автівка має 195-сильний двигун V8 потужністю 175-360 к. с., а топова версія розганялась до 243 км/год. Дизайн: дуже довгий капот, великі фари та вигнутий дах. Авто, яке виставлено на аукціоні, має 2,8-літрову вісімку на 195 к. с. і може розганятися до 200 км/год.

Засновник спорткару - українець Яків (Жак) Савчик (рідне прізвище - Савчук), який емігрував з Києва до Франції приблизно у 1899 році, коли йому було 19 років. Вивчився на столяра, а в 1906 році відкрив у передмісті Парижа Нейї-сюр-Сен власну кузовну майстерню Saoutchik.

Фото: uncle-z.club

Він випередив більшість французьких виробників кузовів своєю неперевершеною якістю та унікальним стилем. Савчик займався проєктуванням та будівництвом на замовлення кузовів для автівок. У 1920-ті роки ательє стало одним з провідних у кузовній справі.

Кузови українця монтували на шасі дорогих і престижних марок, зокрема Isotta-Fraschini, Hispano-Suiza, Delahaye, Cord тощо. Але після Другої світової війни попит на кузови індивідуального виробництва майже зник. Зараз авто з кузовами Савчика мають велику колекційну цінність.

Фото: techbooks.cz

Фото: broadarrowauctions.com

Фото: broadarrowauctions.com

Фото: broadarrowauctions.com

Фото: broadarrowauctions.com

Фото: broadarrowauctions.com

Раніше ми публікували рейтинг десяти найдорожчих автомобілів у світі.

  • Вас може зацікавити:

Найдешевші електрокари в Україні: названо топ-5 моделей

Податок на розкіш: названо моделі авто, за які доведеться викласти 25 тисяч гривень

Комфорт, економія та екологія: десять найкращих гібридних авто 2024 року