RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

Всі новини

Розкрито деталі повернення до України середньовічного артефакту: опубліковані фото

До аеропорту "Бориспіль" з Талліна 13 травня прибула українська делегація з поверненим Естонією Україні середньовічним артефактом - мечем вікінга, який раніше був незаконно вивезений з країни.

"Вчора естонська сторона урочисто передала українській делегації меч вікінга у межах співпраці країн-учасниць Конвенції про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності від 14 листопада 1970 року. Поверненню цієї цінності до України ми сердечно завдячуємо естонській стороні, яка затримала передачу меча до Росії. Зі свого боку Україна надала докази про те, що знайдений меч був незаконно вивезений з території України", - розповів начальник Управління музейної справи та культурних цінностей Василь Рожко, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

Меч буде передано Національному науково-дослідному реставраційному центру України для проведення експертизи й реставрації, після чого він стане частиною Музейного фонду України, та буде представлено для огляду.

На думку українського археолога Максима Левади, цей меч вікінга досить високого рангу, швидше за все оздоблений сріблом і напевно належав якомусь видатному воїну.

Про повернення меча до України також написав у своєму Facebook нардеп Дмитро Тимчук.

"Щойно цю історію розкрив відомий український археолог Максим Левада, на підставі моїх оперативних депутатських запитів були проведені необхідні експертизи та отримані формальні підстави зупинити процедуру передачі меча Росії. Однак мушу зауважити, що за нашою лінією основна заслуга належить зовсім не мені, а моєму давньому другу й соратнику, з яким ми у 2008 році розпочинали проект "Флот2017", а нині координатора підрозділу "ІС-Харків" Олексію Копитьку, історику за освітою і справжньому патріоту. Саме завдяки його контактам в середовищі істориків була виявлена ця ситуація, за його ж ініціативою були оперативно складені мої депутатські запити, які й запустили "офіційний" механізм повернення меча вікінга. Загалом – дуже добре, що завдяки швидкій реакції небайдужих людей у різних сферах і структурах цей артефакт, що належить Україні, не уплив до Росії", - написав він.

У свою чергу на сайті "Інформаційний спротив" зазначають, що меч було виявлено 1 березня 2016 р. співробітниками естонського Податково-митного департаменту під час перевірки автомобіля на російсько-естонському кордоні. Оскільки артефакт ввозили незаконно, меч конфіскували і збиралися передати російській стороні. Однак український археолог Максим Левада встановив, що фотографії цього меча ще в грудні 2015 р. були опубліковані на одному ыз сайтів, де грабіжники археологічних пам'яток продають незаконні знахідки. Згідно з оприлюдненою інформацією, меч знайшли на Волині та згодом контрабандою вивезли з України.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Росію звинуватили у вивезенні цінних експонатів з музеїв анексованого Криму.