RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

День подарунків і кохання. У світі святкують День святого Валентина

У ряді країн світу 14 лютого відзначається День святого Валентина, який також називають Днем закоханих.

Існує думка, що День Валентина відзначається з IV-V століття, але подібні свята любові існували і в язичницьких культурах, наприклад, в середині лютого римляни відзначали фестиваль еротизму - Lupercalia, який пізніше був заборонений католицькою церквою.

Згідно з найрозповсюдженішою легендою, зачинателем свята був християнський священик Валентин. Приблизно в 269 році, коли Римською імперією правив імператор Клавдій II, армія відчувала серйозний недолік солдатів для військових походів. На думку імператора, виною всьому була любов легіонерів і наступні шлюби - так як одружений солдат думав про сім'ю і тому, як її прогодувати, а не про військову славу. І щоб зберегти бойовий дух, Клавдій II пішов найпростішим шляхом і заборонив легіонерам одружуватися.Але через заборону легіонери не перестали закохуватися. І знайшлася людина, яка таємно укладала шлюби солдатів з їх коханими - священик Валентин. Коли про це дізнався імператор, Валентина засудили до смертної кари.

Як християнський мученик Валентин був канонізований католицькою церквою, в 496 році було засноване свято Святого Валентина. Однак в 1969 році під час реформи богослужіння він був вилучений з літургійного календаря католицької церкви, як і ряд інших святих, відомості про яких не відрізнялися достовірністю і підтвердженнями. Втім, і до цього, протягом століть церква не вітала традицій цього святкування. До слова, після реформи календаря 14 лютого став днем пам'яті Кирила і Мефодія (не плутати з днем святих Кирила і Мефодія).

У Західній Європі День святого Валентина став широко відзначатися з 13 століття, в США - з 1777 року.

Один з найрозповсюдженіших ритуалів, присвячених цьому святу - це написання любовних записок - "валентинок". Відповідно до тієї ж легенди, коли Валентина засудили до страти, він сам був закоханий в дочку тюремника. За день до страти священик написав дівчині прощального листа, де розповів про свою любов, і підписав його "Твій Валентин".

Крім валентинок, у світі прийнято дарувати різні подарунки своїм коханим в цей день - це можуть бути квіти, солодощі, цікаві дрібниці. Через це багато хто вважає свято надто комерціалізованим - нібито бізнес всіляко просуває це свято для того, щоб отримати більше прибутку.

Але хоч це свято і поширене в світі, його святкують не у всіх країнах, наприклад, в Саудівській Аравії він взагалі офіційно заборонений, а за його відзначення передбачається великий штраф.

У деяких державах влада намагається ввести власні аналогічні свята, щоб піти від західних традицій. Так, в Росії засновано День сім'ї, любові і вірності, приурочений до Дня святих Петра і Февронії, які теж мають романтичну історію кохання, проте за сім років, що минули з внесення цього свята в російський календар, він так і не отримав значного поширення. В Україні періодично виникають ініціативи прирівняти день Івана Купала до Дня святого Валентина, але ці свята так і залишаються різними історіями з різними ритуалами.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що експерти з мови тіла не знайшли любові між Трампами.