RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Все не так страшно: відомий українець пояснив інтерес населення до скандального концерту на "Інтері"

Незважаючи на те, що найбільш рейтинговою програмою 9 травня в Україні був "переможний" концерт на "Інтері", не всі, хто його дивився, насолоджувалися цим видовищем.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив колишній український дипломат, шоумен і автор гумористичних програм Дмитро Чекалкін.

"Знову ж таки, до нього (концерту, - ред.) була прикута увага, і всі про це писали. Не думаю, що всі, хто в цей час переключили на "Інтер", насолоджувалися цим концертом: людям було цікаво, як це буде виглядати в остаточному підсумку", - зазначив він.

Разом з тим, він уточнив, що це реалії гібридної війни.

"Одна з причин, чому я так активно до цього долучаюся, - у певній мірі відчуваю відповідальність за те, що сталося в кінці минулого століття, адже я сам був бійцем ідеологічного фронту. Я активно промивав мізки нашим братам з країн третього світу, розповідав про переваги радянського ладу. Хоча насправді, якби не було СРСР, не було б і найбільших протистоянь: це ж ми роздмухували конфлікт на Близькому Сході, відправляли літаками брошури про кривавий американський імперіалізм в арабські країни, не було б Кореї, розділення Німеччини. Я всім розказую: в 70-80-х роках мої колеги перекладачі-арабісти їздили в Ірак, Сирію, Ємен, Лівію. І ось, будь ласка, ви пожали плоди нашої діяльності", - сказав Чекалкін.

Екс-дипломат додав, що небагаті нафтою країни, як Йорданія або Марокко, де місцева еліта відправляла своїх дітей вчитися в Гарвард, Сорбонну або Кембридж, живуть більш-менш цивілізовано. А ось у вихованців університету Патріса Лумумби в Москві, де їх накачували пропагандою, все інакше.

"Треба віддати належне: в інституті, який я закінчував, з 1939 року існував факультет спецпропаганди. Він відшліфував свої засоби ідеологічної боротьби ще з фінської кампанії, коли була створена так звана Фінська народно-демократична республіка. Сотні тисяч фінів під впливом пропаганди приєднувалися до радянських військ, які нібито звільняли їх народ від буржуазного режиму", - розповів Чекалкін.

Він зазначив, що Росія сьогодні використовує перемоги минулого в рамках гібридної війни для пропаганди ідеологічного протистояння. Тому не можна давати цю зброю противнику.

"Зараз головна наша мета - ефективно протистояти російській пропаганді та ідеології. Не було б впливу російських ЗМІ - не були б окуповані Крим і частина Донбасу. Саме за рахунок ефективного телевізійного впливу, зомбування вони змогли отримати цю частину української території", - підсумував Чекалкін.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Росія не окупувала б Крим і Донбас, якби не один фактор - Дмитро Чекалкін.