RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

На Книжковому Арсеналі пройшла презентація книги про перемогу "Нафтогазу" в арбітражі "Стокгольм. Бери або плати"

новини компаній

У четвер, 23 травня в Києві на Книжковому Арсеналі була представлена книга "Стокгольм. Бери або плати" про міжнародний арбітраж проти Росії, в якому українська сторона вперше у своїй історії здобула перемогу.

Книгу представляли співавтори Сергій Набок і Ксенія Букшіна, а також представник НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, повідомляється в прес-релізі компанії.

В ході презентації автори і представники видавництва відповіли на питання щодо тих труднощів, з якими довелося зіткнутися Україні в ході безпрецедентного арбітражного процесу в сучасній історії країни.

Відзначимо, що "Нафтогаз" сперечався з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року, предметом позову були контракти на поставку і транзит газу, підписані між Росією і Україною в 2009 році.

"Нафтогаз" подала позов проти "Газпрому" в Арбітражний інститут при торговій палаті Стокгольма. Крім власне перегляду ціни на російське паливо в позовній заяві НАК містилися вимоги до "Газпрому" про повернення 6 млрд доларів, які українська компанія переплатила з 2010 року.

28 лютого 2018 Стокгольмський арбітраж виніс рішення на користь України в суперечці з російською державною корпорацією "Газпром".

Автори відзначають, що перемога в процесі є багаторічною працею ряду фахівців, які змогли переконати суд, що умова росіян "бери або плати" зобов'язувала Україну постійно переплачувати за паливо.

"Важливо, щоб ми розуміли, що у нас є привід для певної національної гордості. Ми довели всьому світу, що українці не якісь жебраки, які просять дешевий газ у росіян (а саме такою була пропаганда). Що нібито, коли ми не могли платити, то просто цей газ крали. Ні, це нас грабували. Ми довели, що ми занадто багато платили за газ, у нас були кабальні умови. А з іншого боку нам ще й не доплачують за транзит. Мені здається, важливо, щоб українці це усвідомлювали", - заявив Юрій Вітренко, комерційний директор НАК" Нафтогаз ".