Нобелівський лауреат висловилася про "людожерство" Кремля і ставлення росіян до України

Нобелівський лауреат з літератури, білоруська письменниця і журналіста Світлана Алексієвич висловилася на підтримку України в її протистоянні агресії Росії, а також розкритикувала російських пропагандистів, що підтримують дії Кремля.

Про це вона заявила в інтерв'ю "НВ".

"Людоїдство сьогодні - вбивати, як вбивають, в Україні. На рівні глибокого народного буття, якщо його, звичайно, не дозувати телебаченням (то, що роблять зараз в Росії), ненависті немає. Антієвропеїзм, антиукраїнізм дуже відчувається. Звичайній людині важко цьому протистояти, якщо це впорскується постійно день у день. Я думаю, треба буде судити тих, хто сьогодні працює на російському телебаченні. Але народна дипломатія не вирішує наших проблем, якщо ми візьмемо і з танками увійдемо, як увійшли в Україні, як забрали Крим!", - сказав письменниця.

Вона також поділилася думками про своє ставлення до президента РФ Володимира Путіна. На її думку, багато в чому він будує свою зовнішню політику на експансивних амбіції російських "пролетарів" - громадян низького соціального статусу, позиції яких не збігаються з думкою прогресивної європейської інтелігенції.

"На величезних просторах Росії потрібна над-ідея, завдяки якій країна цементується. Всі кричали "національна ідея, національна ідея", і приходить Путін, якийсь час ще за інерцією підтримує ідеї Собчака, Єльцина, а потім починає робити те, що вміє. І робить ставку не на ту просунуту частину людей, а на ту темну частину: на якихось робочих далекого вагоноремонтного депо, які говорять, що "ми велика Росія". І він сказав - ми велика Росія. І там, де інтелігенція, митці побачили катастрофу, народ тут же об'єднався, вчепившись в потужне народне тіло, сформоване на грунті ненависті", - зазначила вона.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГМ) представив результати опитування, згідно з якими рейтинг президента РФ Володимира Путіна виріс в два рази і перевищив 70%.