RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Найвидатніша правителька свого часу: як африканська одноока цариця перемогла Римську імперію, відео

Серед тих, хто протистояв могутній Римській імперії та її невпинній експансії вирізняється цариця Аманірена, лідер королівства Куш. Вона вела проти римлян війну з 25 по 22 рік до нашої ери, зупинивши їхню експансію на південь Африки.

Про неї розповіло видання Аncient origins.

Читайте також: Після виверження Везувію стався потужний землетрус: вчені зробили нове відкриття про загибель Помпеїв

Королева Аманірена, також відома як Аманірена Кушська, була могутнім правителем Королівства Куш, стародавньої африканської цивілізації, яка існувала приблизно з 1070 року до нашої ери до 550 року нашої ери. Королева Аманірена правила в першому столітті до нашої ери і згадується як одна з найвпливовіших і успішних цариць Куша. Куш був могутньою цивілізацією, розташованою в регіоні Нубія, яка охоплювала частини сучасного Судану, Єгипту та Південного Судану.

Королівство було відоме своїм багатством, розвиненою культурою та військовою силою, часто кидаючи виклик своєму північному сусіду, Стародавньому Єгипту.

Цікаво відзначити, що цариця Аманірена була, за словами грецького історика Страбона, повністю сліпа на одне око. Через це її часто називають "одноокою королевою".

Аманірена, яка народилася близько 57 року до нашої ери, належала до династії Мероїтів. Династія відзначалася своєю традицією могутніх жінок-правителів, які мали значну владу та відігравали вирішальну роль в управлінні королівством.

На початку 1 століття до нашої ери римляни розпочали військову кампанію, щоб анексувати кушитські території та затвердити своє панування в регіоні. Вони мали на меті захистити південні кордони своєї нової провінції Єгипет і отримати контроль над прибутковими торговими шляхами, що проходили через королівство Куш.

Війна проти римлян була жорстокою. Новий префект, Гай Публій Петроній, зібрав могутню армію приблизно з 10 000 піхотинців і 800 кіннотників, і рушив їх проти 30 000 кушитської армії. Дві сили зіткнулися в Сієні, де кушити, як повідомляється, билися, використовуючи "великі довгасті щити з сирої бичачої шкіри" та просту зброю, таку як сокири, пики та мечі. Оскільки римська армія була набагато краще дисциплінована та оснащена найсучаснішою зброєю та обладунками, їм вдалося перемогти кушитів і відправити їх у відступ.

Аманірена наказала атакувати римський гарнізон, який залишився в завойованому місті Премніс. За словами Страбона, вона мала багато тисяч людей під своїм командуванням. Однак Гай Петроній ще раз довів свою цінність, перегравши її, привівши свою армію до міста до прибуття кушитів. Жодної битви не було, тому що королева послала послів, які були спрямовані безпосередньо до Августа. У результаті було укладено мирний договір, оскільки і королева Аманірена, і імператор Август визнали необхідність миру. Це призвело до кінця війни.

Мирний договір спрацював значною мірою на користь Кушитів. Побачивши їх опір, римляни зрозуміли марність подальшого вторгнення.

Нагадаємо, що в Середземному морі випадково виявили скарби римського корабля, який затонув 1800 років тому.

Вас може зацікавити:

Дороги, водогони і зрошувальні системи: топ-10 вражаючих інженерних чудес стародавніх інків. Фото

В Америці виявили скелет одного з перших колоністів: чим унікальна знахідка

В Іспанії археологи виявили астрогробницю віком 5 тисяч років: її могли використовувати для ведення календаря, фото