RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вентиляція, вода і захист від радіації: опублікована карта секретних "ядерних" бункерів в центрі Києва

У Києві під урядовим кварталом розташована розгалужена мережа бункерів, які були побудовані і оснащені за часів Холодної війни.

Про це з посиланням на одного з колишніх співробітників СБУ повідомляє LB.ua.

"Їх побудували ще в 1936-1938 роках. Якраз, коли будувався Верховна рада, Рада міністрів. При Хрущові будівництво цих стратегічних точок на випадок техногенної атаки і ядерного удару було закінчено. Всі вони оснащені вентиляцією, автономною системою очищення води, автоматичними перекриттями, які блокуються в разі загрози зараження радіацією. Такі об'єкти - не унікальні, вони є не тільки в Україні. з початком ядерної гонки, вони були зведені по всьому колишньому СРСР і за океаном теж. У Штатах на спуск по тривозі в підземний бункер президен та і держсекретаря передбачено 5 хвилин. У нас - до 7 хвилин на випадок запуску ракет з підводних човнів Атлантики і 14 хвилин з континенту. Природно, це застарілі розрахунки. Тим більше, що сьогодні основна загроза для України виходить від північного сусіда", - розповідає джерело видання.

За його відомостями, сітка розгалужених проходів і бункерів досягає до 50 км.

"Центр столиці був з'єднаний з так званою "Святошинською галереєю". Ще за часів Сталіна на Верховинній вулиці був зведений бункер завглибшки 60 м з двома виходами, звідки забезпечувалася швидка авіаційна евакуація лідерів держави. Чи працює ця система зараз, складно сказати. Але те, що під урядовим кварталом і сьогодні діє система повідомлення, немає сумніву. Важливо, що вона багаторівнева. До Адміністрації президента можна потрапити різними шляхами: і по Шовковичній, і через Нацбанк з Кабміну і парламенту. Також є зв'язок між будівлею готелю "Київ" - з одного боку, готелем "Україна" - з іншого. Входять в цей "спрут" і будівлі комітетів не тільки на вулиці Садовій, а й навпаки парламенту, а також поряд з тим же "Києвом", де живуть безквартирні депутати і спікер Андрій Парубій", - додав колишній співробітник СБУ.

Екс-силовик також наполягає, що під 19-поверховим готелем "Україна" до сих пір знаходиться багатоповерхова підземна система з Держрезервом та запасами продовольства на нижньому ярусі.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" публікував відео і схеми підземних тунелів між адміністративними будівлями в центрі Києва.