RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Книга уродженки Києва потрапила до престижного списку "New Yorker"

Книга уродженки Києва Каті Петровської, яка мешкає в Німеччині, увійшла в список рекомендацій відомого інтелектуального американського журналу "New Yorker".

Про це в Facebook написав знаний український письменник Андрій Курков.

"Найвідоміший американський журнал для розумних "New Yorker" починає свій огляд рекомендованих для читання книг з роману "Можливо, Естер" Каті Петровської! Вітаємо!!!!!" - написав він.

Інший відомий український письменник Сергій Жадан доволі приємно висловився про книгу.

"Катя Петровська, киянка, що живе в Берліні, написала дивовижну книгу. Називається вона "Мабуть, Естер", Українською її недавно блискуче перевів Юрій Прохасько. Написана два роки тому на німецькій мові, книга отримала в Німеччині премію Бахман - одна з найпрестижніших німецьких літературних нагород. Але справа не в премії, справа в книзі", - написав він в своєму блозі для ТСН.

За його словами, "Мабуть Естер" - "таке собі родинне дослідження".

"Це не зовсім роман і не зовсім подорожні нотатки. Хоча Катя справді рушає в дорогу, аби віднайти бодай якісь згадки про свою родину... Текст, у якому достатньо просто називання імен: "Арнольд, Озіель, Зигмунт, Міша, Марія, Мабуть Естер, мабуть, ще й друга Естер", і так до безкінечності, себто до першопочатку …І головною інтригою тексту стає не так відновлення хронології та пошук очевидців, як просто пригадування. За великим рахунком це і є книга про пам'ять. Не так важливо – пам'ять родинну чи пам'ять національну. Адже в багатьох випадках твоє приватне, особисте минуле просто неможливо відділити від минулого цілої країни (цілих країн, оскільки персонажі книги справді розкидані імперіями та республіками) ... Тож пам'ять про життя та зникнення представників однієї єврейської родини, пам'ять про Голокост та переслідування євреїв так чи інакше стосується і всіх інших, вона поєднує в минулому представників різних народів, громадян різних держав. В цьому сенсі книга Каті страшенно доречна, оскільки нагадує, що пам'ять неможливо приватизувати, і нейтралізувати її теж неможливо – так чи інакше вона стосується всіх, хто до неї торкається, всіх, хто опиняється в зоні її впливу", - резюмує Жадан.

Сама ж Петровська раніше в інтерв'ю заявила, що не вважає себе письменницею.

"Я не письменник. Просто я пишу. Це різні речі. Я нічого не вигадую, мені кажуть, що це хороший роман, але це не роман, це правда", - говорить вона.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі висміяли обговорення пропагандистами на росТВ книжкової полиці Порошенка.