Як в Києві знищують парки: забудовник придумав нову схему

Забудовники подали декілька судових позовів, спрямованих на визнання протиправним наказу Міністерства регіонального розвитку, що затверджує нові Державні будівельні норми (ДБН). Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook заступник Міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Він вважає, що нові ДБН, які набули чинності з першого вересня,допоможуть припинити хаотичну забудову міст. У документі міститься понад 50 принципових змін, зокрема обмеження висотності та щільності забудови та обмеження забудови в зелених зонах.

За даними заступника міністра, в Окружному адмінсуді Києві зареєстровано сім позовів від компаній та фізичних осіб щодо оскарження нових ДБН.

27 серпня суд задовільнив один із таких позовів – від ТОВ "Старонаводницький парк". Позивач посилається на те, що нові ДБН завдадуть йому матеріальних збитків. Зокрема, компанія будує ЖК на вулиці Староноводницькій, 2-20 неподалік від метро "Печерська". Об’єкт наразі перебуває під арештом.

Парцхаладзе наголосив, що суд прийняв рішення про спрощений розгляд цієї справи у фактично закритому режимі, тобто без виклику сторін, які могли б висловити свою точку зору, без участі громадськості та преси.

На його думку, свідченням упередженості суду є той факт, що одночасно в Окружному суді розглядалося два однакових позови з проханням визнати протиправним наказ Мінрегіону. При цьому один суддя задовільнив заяву, а інший – відмовив.

Мінрегіон подало клопотання про скасування прийнятого запобіжного заходу щодо зупинки дії наказу Мінрегіону, яким був затверджений ДБН.

Нагадаємо, що ДБН "Планування і забудова територій" було затверджено 23 квітня 2018 року. До цього міста керувалися будівельними нормами 1992 року.

Нові норми запроваджують поняття "блакитна лінія", яка обмежуватиме висоту забудови; визначають межі зелених зон, які за жодних обставин не можна буде забудовувати; обмежують щільність забудови – максимум 540 людей на гектар (зараз є об’єкти, де щільність населення становить понад 2000 осіб на гектар); містять вимоги обов’язкового будівництва дитячих садків і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту, забезпечення безбар’єрного доступу тощо.

Як повідомляв "Апостроф", у мережі обурені масовою вирубкою віковічних дерев біля центрального корпусу столичного КПІ.