RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У Києві анонсували марш на підтримку арештованого в Італії українського військового Марківа

У понеділок, 14 жовтня в Києві на Михайлівській площі пройде марш у підтримку Віталія Марківа, який ув’язнений в Італії.

Про це йдеться в запрошенні на марш на сторінці події у Facebook.

Віталій Марків – член Самооборони Майдану під час Революції Гідності, заступник командира взводу 1-го батальйону оперативного призначення НГУ ім.Кульчицького,який брав участь у боях під Слов’янськом весною 2014 року. Його звинувачують у загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська (Донецька обл.).

30 червня 2017 року італійські правоохоронці затримали Марківа, і з того часу він перебуває за ґратами. 12 липня 2019 року італійський суд засудив українського воїна до 24 років ув'язнення.

"Вся "справа Марківа" побудована на російському наративі подій в Україні: "націоналісти, які прийшли до влади внаслідок перевороту", "безжалісні карателі з добровольчих батальйонів, що вбивають цивільних", "повстанці Донбасу, які шанують журналістів" і т.п. Жодне твердження, яке звучить в офіційному обвинуваченні італійської прокуратури, не має доказового підтвердження. Італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі опинився на території України незаконно, перетнувши неконтрольовану ділянку російсько-українського кордону. Загинув Рокеллі у травні 2014 року під час бойових дій поблизу Слов'янська. А Марків не міг бути причетним до вбивства італійця, оскільки його позиція мала інший сектор спостереження", - зазначено в анонсі події.

Учасники маршу планують піти до Міністерства закордонних справ з вимогою надати інформацію у питанні прогресу в звільненні Марківа, а також відвідати італійське посольство в Києві.