Виявилися китайськими: в Києві розгорівся гучний скандал через "золоті" ліхтарі в парку

Ліхтарі, які були встановлені в Маріїнському парку в Києві, міська влада називає "іспанськими", але за фактом зроблені в Китаї і коштують удвічі дешевше від заявленої ціни.

Про це повідомила в Facebook архітектор Дарина Недозим.

Так, у вересні 2019 року комунальне підприємство "Київміськсвітло" Київської міської державної адміністрації після проведення тендера замовило ТОВ "Будівельна компанія Тесла" ремонт освітлення в парку в центрі столиці. Вартість робіт склала 18,41 млн грн, з яких на ліхтарі зі складових частин було витрачено 12,63 млн грн. У прес-службі КП наголосили, що ліхтарі будуть замовлені з Іспанії.

У той же час архітектор знайшла на китайському сайті такі ж ліхтарі, як і замовляв підрядник, за ціною вдвічі нижчою від заявленої київським підприємством. У той же час відзначається, що єдиним конкурентом на конкурсі був продавець електрообладнання ТОВ "Геліон-Електро" з Харкова, і ціну ніхто не знижував.

Журналісти "Наші гроші" уточнили, що "Будівельна компанія Тесла" з Києва була створена приватною особою з смт Міжгір'я на Закарпатті та з червня 2019 року вона отримала підрядів на суму 79,91 млн грн від київського КП "Київміськради". Вона вже фігурує у виробництві про відмивання грошей, ухилення від сплати податків і внесено до переліку підприємств з ознаками фіктивності, оскільки раніше не мало зареєстрованого штату працівників, офісу та складу, а також не платило податки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше одеського підприємця запідозрили в організації шахрайської схеми в сфері освіти, нібито через підконтрольні компанії він налагодив продаж безкоштовних підручників для школярів Миколаєва та Одеси.