Перейменування "Дорогожичей" в Києві: глава Інституту нацпам'яті зробив важливе уточнення

Директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович вважає, що зараз не час для порушення питання про перейменування столичної станції метро "Дорогожичі" в "Бабин Яр".

Про це повідомляє видання "Цензор.НЕТ".

"На сьогодні цю (Бабин Яр - "Апостроф") назву в Києві вже має Національний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр" і зупинка тролейбуса №23 поруч зі станцією метро "Дорогожичі". В цілому ж "Дорогожичі" є давнім київським топонімом. Вперше він згадується в Іпатіївському літописі в контексті подій 10 століття. Топонім "Бабин Яр" відомий з 19 століття і теж є споконвічно київським. Ніякого конфлікту між назвами немає - вони є історичними і властивими місцевості. Жоден з цих топонімів не можна розглядати як забутий або такий, якому загрожують. Вони обидва є важливою частиною пам'яті киян", - заявив Дробович.

На його думку, це питання зараз не на часі, принаймні до проведення консультацій з громадськістю, експертами-києвознавцями і тими нечисленними жертвами Голокосту, які до сих пір живі і можуть висловити свою думку.

"Разом з тим я підтримую швидке і професійне обговорення теми меморіалізації в міському просторі - це хороший приклад суспільної дискусії і привернення уваги до важливих сторінок пам'яті українського народу", - зазначив глава Інституту нацпам'яті.

Як повідомляв "Апостроф", в Києві станцію метро "Дорогожичі", Сирецько-Печерської лінії, можуть перейменувати в "Бабин Яр", оскільки вона розташована на історичній території урочища Бабин Яр, де в 1941-1943 рр. сталася одна з найбільших трагедій Голокосту - масові розстріли, в яких загинуло близько 100 тисяч осіб.