RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

​Скандал навколо ліцензії для 1+1: усі подробиці

29 грудня телеканал 1+1, власником якого є бізнесмен Ігор Коломойський, заявив про те, що їм не видають ліцензії і незабаром влада може здійснити рейдерське захоплення каналу.

Відповідне звернення до президента, прем'єра та спікера Ради було опубліковано на сайті ТСН.

Зазначалося, що в четвер останній день дії ліцензії 1+1 на аналогове мовлення. При цьому, як стверджують журналісти, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення ще 15 грудня підтримала продовження ліцензії, проте її так і не видали.

У 1+1 підкреслили, що у них є інформація про тиск Адміністрації президента Нацрада з питання управління каналом передачі іншому власнику. Керівництво каналу висловило стурбованість ситуацією і попросив глави держави розібратися в ситуації, оскільки канал опинився під загрозою відключення мовлення або призначення керівництва зі сторони.

Варто зазначити, що в соціальних мережах відразу ж спалахнула дискусія про те, з чим пов'язана така заява і чи є передумови до зміни власника 1+1.

Позиція Нацради

Пізніше цю ситуацію прокоментували в самій Нацраді. Зокрема, Ольга Герасим'юк, замголови Нацради, підкреслила, що до 15 грудня у них не було претензій до 1+1. Вона зазначила, що не бачить підстав для скасування ліцензії для каналу.

У свою чергу, голова Нацради Юрій Артеменко сказав журналістам, що їх зацікавили деякі документи щодо діяльності телеканалу 1+1, як тільки вони будуть надані – канал отримає бланк ліцензії. Він пояснив, що зазвичай Нацрада видає ліцензію протягом 30 днів після сплати ліцензійного збору.

У коментарі виданню Детектор медіа Артеменко зазначив, що Нацрада не виставляла каналу рахунок на сплату збору, а тільки попросила оновлені дані для ліцензії. Замість цього 1+1 сплатив збір 23 грудня без виставлення рахунку. При цьому Артеменко припустив, що ситуація може бути пов'язана з приватизацією Приватбанку.

Прокоментував ситуацію і прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Він назвав невидачу ліцензії 1+1 непорозумінням.

Адміністрація президента у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" заявила, що не втручаються в роботу Нацради. "Сподіваємося, що Нацрада і менеджмент каналу в стислі терміни і без недоречної політизації здійснять технічну процедуру обміну усіма належними документами. В тому числі і тими, які задовольняють вимоги закону про кінцевих бенефіціарів. Закон є закон", - йдеться у відповіді АПУ.

Генеральний директор 1+1 Олександр Ткаченко виступив з заявою про те, що Адміністрації президента напередодні виборів невигідно мати непідконтрольний медіа-ресурс, що, за його словами, і стало причиною такої ситуації. Він підкреслив, що 1+1 не є активом Приватбанку і не має перед ним боргових зобов'язань.

Екс-заступник глави Нацради Григорій Шверк вважає реакцію телеканалу занадто імпульсивною: "Після того, як Нацрада прийняла рішення, вона видає рахунок на сплату ліцензійного збору - канал оплачує, і вже після того, як гроші надійдуть на держрахунок - видає бланк ліцензії. Юридично значимим є факт прийняття рішення про продовження ліцензії, все інше – техніка".

Порошенко шукає інвестора для ТСН

Юрист Ганна Свириденко в ефірі одного з телеканалів сказала, що Порошенко вже шукає людину, яка буде керувати телеканалом 1+1. Вона зазначила, що утримання телеканалу оцінюють в 70 млн. доларів в рік.

Самі журналісти 1+1 в коментарі виданню Страна зізналися, що керівництво телеканалу попереджало їх про можливі рейдерської атаки на канал і про те, що незабаром медіа-ресурс перейде під контроль структур президента.

Джерела видання підтверджують версію Свириденко про те, що президент шукає інвестора для 1+1, якому в обмін на утримання каналу запропонує преференції в бізнесі. Медіа-експерт Михайло Подоляк висловив думку, що ліцензійною грою АПУ намагається промацати грунт навколо 1+1, а сама ситуація є черговим раундом війни Порошенко і Коломойського.

Як повідомляв "Апостроф", журналіст Бачо Корчілава після історії з націоналізацією Приватбанку спрогнозував відкриту війну між Коломойським і Порошенко.