RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Freedom House назвала Крим антилідером зі свободи роботи преси

Крим (виділений як окрема територія) увійшов в десятку лідерів по гоніннями на журналістів і свободу ЗМІ разом з Північною Кореєю, Туркменістаном, Узбекистаном, Сирією, Екваторіальної Гвінеєю, Еритреєю. Про це йдеться у рейтингу країн з питань свободи ЗМІ, який склала Міжнародна правозахисна організація Freedom House.

Україна в цьому рейтингу займає 111 місце з 199 країн і територій і позначена як "частково вільна" - і поліпшила становище на одне місце в порівнянні з минулим роком. .

У звіті за 2016 Україна була 112, а в 2012 році Україна займала 130 місце. Росія разом з Білоруссю в цьому рейтингу ділять 174 місце і вважаються "невільними" для ЗМІ країнами.

Всього в звіті вказують на три головні зміни в рейтингу 2017 - Афганістан з розділу "невільні" став "частково вільних", Мальдіви перейшли в розділ "невільні", а Польща опустилася з "вільних" до "частково вільних".

За словами авторів доповіді, влада Китаю і Росії не тільки встановили повний контроль над власними ЗМІ, а й активно намагаються впливати на ЗМІ сусідніх країн. Зокрема, вказується, що Росія намагається суттєво впливати на Україну шляхом дезінформації і підриву легітимності інститутів.

У звіті вказують на заборону на початку 2017 трансляції в кабельних мережах України російського каналу "Дощ", який показав Крим як частину Росії.

Автори вказують, що незаконна окупація Криму та конфлікт на сході країни навряд чи дозволить влада відкрити вільний доступ до інформації з міркувань національної безпеки.

"Це може підривати свободу преси в країні в найближчі роки", - вказують у звіті.

Хоча автори і вказують, що останні демократичні зміни в загальному поліпшили ситуацію зі свободою ЗМІ в Україні.

Лідерами зі свободи ЗМІ в світі стали Норвегія та Нідерланди.

Нагадаємо, раніше Freedom House повідомив, що Україна піднялася на 18-е місце з 29 в рейтингу свободи і демократії в країнах постсоціалістичного табору.