RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Використовують безглуздий метод: в Україні вказали на проблеми з забороною скандальних телеканалів

Прийнята депутатами Верховної Ради постанова, якою пропонується позбавити телеканали "112 Україна" і NewsOne ліцензій, а на їх власників накласти санкції, є проміжною перемогою.

Про це розповів "Апострофу" автор відповідної петиції Артур Переверзєв.

Нардепи вимагають від РНБО заблокувати активи юросіб, які володіють телеканалами і заборонити виведення капіталів з України.

"Але є процес внесення в санкційні списки, певна процедура, яка повинна бути витримана. Ми також повинні розуміти, що, якщо влада не бачить підтримки громадськості в чутливих і складних питаннях (свобода слова vs російська пропаганда), влада буде менш активно діяти. Очевидно, що це перемога, адже питання з'явилося на порядку денному на найвищому рівні. Парламент висловився. Далі слово за РНБО і президентом", - підкреслив активіст.

Однак, за його словами, в законі "Про телебачення і радіомовлення" нічого не сказано про те, щоб РНБО якимось чином могла впливати на анулювання ліцензій для телеканалів.

"РНБО не має повноважень закривати телеканали, і єдине, що тут може бути: РНБО ініціює зміни до законодавства, які розширили б причини для закриття телеканалів. Але все впирається в діяльність правоохоронців і Нацради з телебачення і радіомовлення, які повинні дати такі формальні причини. Швидше за все, ця постанова не матиме ніяких наслідків. Ці телеканали не є суб'єктами закону про санкції, і дуже складно буде довести їх прив'язку до закону про санкції", - заявила виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

А глава національної громадської телерадіокомпанії України Зураб Аласанія зазначив, що Рада просто переклала відповідальність на РНБО.

"З моєї точки зору, РНБО нічого не може зробити. Зовсім. Тому що формальних підстав немає. Я не захищаю "112 канал" і NewsOne, але це не правовий шлях і не дуже демократичний. Ми будемо виглядати погано і в Європі, і в США, і в будь-якій країні цивілізованого світу. Є ж процедура: регулятор плюс суд, а не за один день розстріляти і вбити. Якщо можете і є формальні підстави - виносьте попередження. Три попередження, судова справа і до побачення: позбавляйте ліцензії або не продовжуєте її. Не працюють системні інститути, ось і доводиться таким безглуздим і неефективним методом вирішувати питання. Але вибори близько, ось і результат", - сказала Заруб.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Канали з міткою Кремля: чому рішення Ради не допоможе.