RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

Всі новини

Піарник Януковича запускає в Україні масштабний проект під "Слугу народу"

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення розгляне 13 травня питання про отримання ліцензії на супутникове мовлення Euronews Ukraine за заявою ТОВ "СН МЕДІА", за яким стоїть Валід Арфуш, колишній піарник втеклого президента Віктора Януковича.

Про це йдеться в порядку денному Нацради, передає "Детектор Медіа".

Це вже другий телеканал у власності Арфуша після HDFashion & LifeStyle.

Проект запуску Euronews Ukraine був ініційований Кабміном восени 2020 року і переговори проводив особисто глава Мінкульту Олександр Ткаченко.

За даними джерел "Детектор Медіа", держава не матиме відношення до нового каналу Euronews Ukraine.

За інформацією джерел "Апострофа" компанія Арфуша "СН МЕДІА", в якій він владееет 99%, була так названа, щоб виникали асоціації з партією "Слуга народу". За словами джерелом, тепер Арфуш просуває себе як піарника уже "Слуги народу" і президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, в жовтні 2010 року за рішенням уряду Миколи Азарова було підписано ліцензійну угоду про створення української версії Euronews. Її було укладено на 5 років з моменту початку мовлення 24 серпня 2011 року. Уряд виділив 85,5 млн грн (на той момент це близько 8 млн євро) на отримання ліцензії для НТКУ, покриття всіх операційних витрат, пов'язаних із запуском нової версії, технічне обладнання української редакції в Ліоні (Франція) і заробітну плату українських журналістів.

Після початку мовлення були помічені відмінності в текстах новин каналу українською та англійською мовами: українська служба редагувала їх на користь президента України Віктора Януковича. Керівник української редакції пояснив це тим, що тим, що журналісти мовних редакцій не перекладають новини однієї чи іншої редакції, а пишуть власні.

Однак уже через рік почалися проблеми з фінансуванням, зокрема з оплатою щорічних ліцензійних платежів. З 2013 року держава перестала виконувати свої зобов'язання щодо фінансування Euronews, і почав накопичуватися борг Національної телекомпанії України перед Euronews, який досяг понад 10,5 млн євро.

В кінці 2014 новий уряд і нове керівництво Національної телекомпанії України захотіли достроково розірвати угоду з Euronews через відсутність коштів на його продовження. У 2015 році Euronews подав позов до суду про стягнення з НТКУ 10,5 млн євро боргу. Після тривалих судових процесів Euronews виграв суперечку. Борг був сплачений влітку 2020 після арешту рахунків НСТУ.