RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У NASA зробили гучну заяву про життя на Марсі: усі подробиці важливого відкриття

Марсохід Curiosity американського космічного агентства NASA виявив докази того, що на Марсі колись могло існувати життя.

Про це повідомляє "Новое время".

Пошуковий апарат виявив в скельних породах Марса органічні молекули. Дані відомості не означають, що на Марсі знайдено життя, однак тепер з високим ступенем ймовірності можна говорити про його існування на планеті раніше. При цьому наголошується, що такі молекули також можуть виникнути в результаті не біологічних процесів.

Вік молекул оцінюється приблизно в 3,5 млрд років. Основу цих порід становлять філлосілікати, сульфати і оксид заліза. Самі молекули знайдені в скелях з високим вмістом сірки, яка і могла допомогти їм зберегтися протягом такого тривалого часу. За припущенням вчених, на місці знахідки могло існувати озеро і воно було потенційно жилим.

"Марсохід Curiosity не визначив джерело органічних молекул. Ці молекули могли бути їжею для живих істот, але могли існувати і самі по собі за відсутності життя на планеті, в будь-якому випадку знайдена органічна речовина містить хімічні підказки для вивчення планетарних процесів", - заявила Дженніфер Ейгенброд з Центру космічних польотів Годдарда NASA.

Також марсохід представив дані про сезонні зміни в змісті метану в атмосфері Марса протягом майже трьох марсіанських років, що становить майже шість земних років.

У зв'язку з цим вчені висувають гіпотезу про біологічне походження цього метану.

Результати також вказують на концентрацію органічного вуглецю близько 10 частин на мільйон або більше. Це приблизно в 100 разів більше, ніж у випадку з попередніми знахідками органічного вуглецю на поверхні Марса. Деякі ідентифіковані молекули включають тіофен, бензол, толуол і невеликі вуглецеві ланцюги, такі як пропан або бутен.

"Метан - це щось, чого в марсіанській атмосфері бути не повинно", - пояснив співробітник NASA Кріс Уебстер.

При цьому в агентстві відзначили, що "знахідка є хорошим знаком для майбутніх місій, які досліджують поверхню планети".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в NASA показали панорамне відео поверхні Марса.