RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Вченим вдалося сфотографувати космічну павутину: що це таке

Вченим вперше вдалося зробити знімок так званої космічної павутини і побачити, як виникають галактики.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Hi-News.ruHi-News.ru.

Завдяки знімку космічної нитки можна побачити, як виглядає космос, якщо вийти за межі не тільки Сонячної системи, але і локальної групи галактик.

Галактичні нитки. Вони ж - космічна павутина.

Раніше, велика частина даних про космічну павутину ґрунтувалася на комп'ютерних симуляціях. Однак, тепер міжнародна група дослідників вперше побачила дві газові нитки, що з'єднують безліч галактик в порожнечі. Галактичні нитки, що складаються з надскупчення галактик, утворюють складну, взаємопов'язану структуру, яка пов'язує галактики між собою.

Однак виявити ці нитки важко. Мікеле Фумагаллі з Даремського університету і його колеги дослідили ділянку неба, в якій знаходиться протокластер галактик - область, де починає збиратися велика група галактик.

На відео нижче показані нитки космічної павутини у протокластері SSA22.

Таким чином, галактики всередині скупчення випускають ультрафіолетове світло. В результаті нові зірки утворюються всередині або через спінені області навколо надмасивних чорних дір у центрах галактик. Нитки газу поглинають це світло і випромінюють його. Тому, тільки використовуючи дуже великий телескоп Європейської південної обсерваторії у Чілі, астрономи змогли виявити повторне випромінення світла. Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі "Science" 4, виявлені галактичні нитки тягнуться на мільйони світлових років.

Як повідомляв "Апостроф", група вчених з США виявила 21 зірку, які періодично змінюють свою яскравість.