RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Вчені показали, як виглядав птах, що жив 120 млн років тому: фото

У японському місті Кацуяма (провінція Фукуї) палеонтологи виявили стародавнього птаха, який жив 120 мільйонів років тому під час раннього крейдового періоду.

Як повідомляє "Апостроф", результати дослідження були опубліковано в журналі Communications Biology.

Повідомляється, що Fukuipteryx prima мав розміри голуба і був одним з найпримітивныших птахів, коли-небудь виявлених.

"Fukuipteryx prima є неорнітотораціновим птахом, і це перша така знахідка, наскільки нам відомо за межами північно-східного Китаю", - сказав доктор Такуя Имаи, вчений з Інституту досліджень динозаврів при університеті префектури Фукуї.

Частковий скелет Fukuipteryx було знайдено в кар'єрі динозаврів Кітадані.

"На відміну від більшості інших ранньокрейдових птахів, зразок добре зберігся і демонструє кілька аутапоморфій, що призводять до створення нового таксону, Fukuipteryx prima", - заявили вчені.

Аналіз кісток показує, що цей птах, ймовірно, був підлітком (менше одного року), який майже досягнув зрілості скелета. Птах мав низку особливостей, які можна порівняти з іншими ранніми птахами, включаючи археоптерикса.

Однак він був значно розвинутіший за археоптерикса, і мав довгий, міцний і стрижнеподібний пігостіль - скупчення хвостових хребців, до яких прикріплені хвостові пір'їни.

Вчені вважають, що Fukuipteryx prima був здатен до обмеженого польоту.

Як повідомляв "Апостроф", в листопаді у Єгипті, неподалік від Каїра, виставили велику експозицію тварин, знайдених в древньому некрополі.