Археологи розкопали одні з найдавніших яєць: фото унікальної знахідки

У графстві Букингемшир (Великобританія) археологи Оксфордського університету виявили чотири курячих яйця, вік яких становить близько 1 700 років.

Про це повідомляє британське видання Daily mail публікуючи фотографії з місця розкопок.

Знахідка найдавніших знайдених в Європі яєць свійської птіци.датіруется імовірно III-IV століттям нашої ери.

Яйця були виявлені в глибокій залитій водою ямі. Завдяки знаходженню у воді вони непогано збереглися. Крім яєць, тут також знайшли безліч різних предметів часів римського панування - взуття, монети, дерев'яні інструменти, останки дзеркал і кераміки.

Вчені припускають, що римські колоністи використовували водойму як "колодязь бажань", куди потрібно кинути монетку на щастя.

"Перехожі могли кидати в яму різні приношення місцевим божествам або духам і загадувати бажання. У римлян яйця були важливим символом родючості. Ми і раніше знаходили яєчні шкарлупки і курячі кістки в римських похованнях, але ціле яйце - ще ніколи", - зауважив професор археології Едвард Біддалф.

За словами керівника розкопок Стюарта Формена, при спробі витягти яйця три з них розбилися.

"Це були справжні смердючі бомбочки. Навіть дивно, що ми дістали одне з них цілим - вони все-таки крихкі", - зауважив археолог.

Єдине вціліле яйце доставлено для вивчення в лабораторії Оксфорда, після чого його разом з іншими знахідками з "колодязя бажань" передадуть в музей графства Букингемшир.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи з Університету Міссурі в Сент-Луїсі за допомогою інфрачервоного сканера виявили на семи муміях єгиптянок з некрополя Дейр-ель-Медіна невидимі татуювання.