RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У США знайшли останки невідомого раніше виду динозавра: фото

Дослідники з Університету Юти (США) ідентифікували новий вид динозаврів, який жив на території Північної Америки понад 150 мільйонів років тому і був домінуючим хижаком в своїй екосистемі.

Результати досліджень палеонтологів опубліковані в журналі PeerJ.

Новий для дослідників вид належить до аллозавра - групі дрібних і крупнотелих двоногих хижих динозаврів, які жили в Юрський і Крейдяний періоди. Раніше вчені вважали, що в цей час на території Північної Америки існував тільки один вид цих рептилій - Allosaurus fragilis. Аналіз двох повних кістяків, які збиралися по частинах з 1990 року, показав існування більш раннього представника цього роду.

Новий вид, що отримав назву Allosaurus jimmadseni, з'явився щонайменше на п'ять мільйонів років раніше і був найпоширенішим і домінуючим хижаком в своїй екосистемі. У нього були відносно довгі ноги і хвіст, а також довгі передні лапи з трьома гострими кігтями.

Цей вид динозаврів характеризує короткий вузький череп з низькими лицьовими гребенями, що тягнуться від рогів перед очима до носа, і щодо вузької задньою частиною черепа з плоскою поверхнею. Таким чином його поля зору перекривалися набагато менше, а череп був слабшим.

Allosaurus jimmadseni пересувався на двох довгих задніх лапах, а передні короткі служили йому "руками", як у тиранозаврів. Він досягав у довжину 8-9 метрів, а важив близько 1,8 тонни. В ході полювання рептилія користувалася своїми могутніми щелепами, що містять до 80 зубів.

Як повідомляв "Апостроф", німецькі палеонтологи за допомогою потужних джерел нейтронів провели томографію скам'янілих яєць з кладки динозавра-овірапторіда і зробили неймовірне відкриття.