У Польщі розкрили загадку "слідів інопланетян" на полях: опубліковано фото

У Польщі археологи провели аерофотозйомку і магнітні вимірювання, де виявили десять раніше невідомих цитаделей, побудованих в період від залізного віку до середньовіччя.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс Nauka w Polsce.

Роботу вчені провели на південному сході Великопольського воєводства. Цей район вважався добре вивченим. Раніше там виявили близько ста різних фортець.

Однак нове дослідження показало, що як мінімум десять цитаделей ховаються під землею. Тільки використання нових технологій допомогло їх виявити. З повітря їх видно як правильні геометричні фігури, в основному це кола на полях.

"Кілька з цих споруд були згадані в довоєнній літературі, але вже в той час вони були сильно пошкоджені. З часом ми остаточно втратили інформацію про їх місцезнаходження", - розповів керівник проекту, археолог Максим Мацкевич.

За минулі десятиліття багато інших фортець зрівнялася із землею. Зараз їх дуже складно виділити в ландшафті. Причиною зникнення цитаделей археологи вважають проведення сільськогосподарських робіт. Археологи поговорили зі старожилами. Виявилося, що ті пам'ятають часи, коли нині зниклі стіни кріпостей були ще досить високими.

Дослідники відвідали ці місця і знайшли чимало кераміки, яка датується від раннього залізного віку до пізнього середньовіччя. Одна з невідомих раніше цитаделей знаходиться в районі Грудзелец.

"Вже перші польові спостереження підтвердили, що тут знаходиться зруйнована фортеця - на поораній землі ми знайшли сліди обгорілого дерева і обпаленої глини. Ми також виявили тут численні фрагменти ранньосередньовічної кераміки. Схема укріплень була відмінно візуалізована за допомогою магнітних досліджень", - зазначив Мацкевич.

Інша цитадель знаходиться в Набішицах. До цих пір вважалося, що там існувало одне поселення. Але з використанням аерофотознімків видно, що до нього примикали дві цитаделі. Одна була правильної круглої форми, а інша - чотирикутної. Обидві ці фігури чітко "закарбувалися" на сільськогосподарському полі і їх добре видно з великої висоти.

Археологи планують продовжити спостереження з повітря. Вони припускають, що під землею в цьому регіоні ще є приховані цитаделі.

Відзначимо, що однією з теорій про походження кіл на полях є сліди посадки НЛО.

Як повідомляв "Апостроф", на даному етапі розвитку технологій люди навряд чи зможуть виявити сигнали інших цивілізацій з космосу, проте деякі шанси все ж є.