RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Знайдено докази існування первісних "амазонок": фото

На скелетах жінок мисливців-збирачів з Каліфорнії і скотарів з Монголії збереглися сліди участі в бойових діях, що ставить під сумнів теорію про те, що в стародавніх суспільствах основною роллю жінки була хранителька домашнього вогнища.

Про це повідомляє Science News.

Вчені прийшли до висновку, що поділ праці на "чоловічу" та "жіночу" було характерно для древніх суспільств, але було не таким жорстким, як вважалося раніше.

"Традиційний погляд на чоловіка-мисливця і жінку-збирачку, ймовірно, є хибним і надмірно спрощеним", - заявила одна з дослідників Марін Піллоуд.

Вчені вивчили останки мисливців-збирачів, які жили на території сучасної Каліфорнії п'ять тисяч років тому, а також останки більш пізніх груп корінних американців, таких як Прибережні мівоки і Яна. Деякі археологічні дані, історичні свідчення і записи антропологів ХХ століття характеризували чоловіків цих народів як мисливців, рибалок та воїнів, які билися з іншими племенами. Жінки ж займалися на збиранням, приготуванням їжі, турботою про дітей і ткацтвом.

Разом з тим, на скелетах 128 жінок мисливців-збирачів були знайдені травми, які були нанесені стрілами і ножами. Такі ж травми були знайдені на скелетах 289 чоловіків-воїнів.

У цю вибірку увійшли представники 19 різних груп корінних американців, які жили в центральній Каліфорнії в період між 5000 і 200 років тому.

Невідомо, чи билися жінки пліч-о-пліч з чоловіками або ж виконували інші важливі обов'язки, наприклад, підкрадалися до ворогів і перерізали тятиву на їх луках.

Результати іншого аналізу говорять про те, що кочівники з племені сяньби, які жили в прикордонних районах Монголії і Китаю, навчали жінок військовій справі. Вчені вивчили останки дев'ятьох осіб, знайдених в гробницях того періоду. На скелетах двох з трьох жінок і всіх шістьох чоловіків знайшли сліди участі в битві на конях.

Зокрема, на кістках залишилися зміни, викликані частою їздою на коні, і пошкодження, викликані падіннями з неї. На верхній частині тіла збереглися ознаки частої стрільби з лука, а також травми на голові від потрапляння стріл. Оскільки гробницю розграбували, всі предмети, пов'язані з військовим ремеслом, зникли.

Як повідомляв "Апостроф", в єгипетському місті Телль Тіма, який розташований на місці стародавнього міста Тмуіс, археологи виявили скелет воїна, вбитого близько 2200 років тому під час повстання.