RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Для чого будувався Вал Чингісхана в Китаї: історики зробили гучну заяву

Вчені з Ізраїлю, США та Монголії переконані, що північну ділянку Великої Китайської стіни було побудовано не для того, щоб блокувати вторгнення ворожих армій, а зовсім з іншої причини.

Про це повідомляється в журналі Antiquity.

Дослідники впевнені, що масштабне спорудження побудували для спостереження за рухом мирного населення.

Так, за два роки за допомогою традиційних методів археології, безпілотників і супутникових знімків вченим вдалося нанести на карту всю Північну лінію Великої стіни протяжністю 740 кілометрів. Висновки, отримані дослідниками, ставлять під сумнів думку про те, що стіна мала перешкоджати вторгненню в Китай армії Чингісхана.

Північна лінія, велика частина якої знаходиться в Монголії, пролягає через долини. Вона має відносно невелику висоту і розташована поблизу маршрутів невійськового призначення.

Вчені припустили, що люди, що населяли ту територію сучасної Монголії, яка не входила до складу Китайської імперії, періодично переміщалися зі стадами худоби на більш теплі південні пасовища Китаю. А Північна лінія Великої стіни служила пропускним пунктом, де цих людей обкладали податком.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Норвегії археологи виявили похоронний корабель вікінгів, розкопки якого повинні початися найближчим часом.

Також раніше на острові Корсика французькі археологи виявили розкішну етруську гробницю, датовану V-III століттями до нашої ери, в якій знайдено близько двохсот артефактів.