Коли в Україні стартує ЗНО: влада назвала дату і умови

Уряд не бачить підстав для скасування чи перенесення Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Відповідний процес проведення тестування розпочнеться в заплановані терміни - з 25 червня.

Про це на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"За інформацією Міністерства освіти і науки, зошити, в яких діти мають здавати ЗНО, уже розвезені на пункти здачі ЗНО", - зазначив очільник уряду.

"Ніхто не збирається скасовувати ЗНО, і причин для перенесення оцінювання на серпень наразі немає. Якщо такі причини будуть, то Міністерство охорони здоров’я та головний санітарний лікар повідомлять про це", - додав Шмигаль.

За його словами, показники, за яких може бути перенесено ЗНО, зрозумілі. Це більше 60 активних хворих на 100 тисяч населення в середньому по Україні та більше 50% областей, де перевищуються три загальнонаціональні показники – кількість хворих перевищує 12 на 100 тис. населення, більше ніж 50% завантажених хворими ліжок в опорних лікарнях та охоплення тестуванням менше ніж 12 осіб на 100 тисяч населення.

"Це ті параметри, які можуть спричинити перенесення ЗНО на інший термін. В іншому випадку з 25 червня ми починаємо плановий процес ЗНО", - підсумував Денис Шмигаль.

Як повідомляв "Апостроф", раніше освітній омбудсмен України Сергій Горбачов припустив, що в Україні можуть скасувати зовнішнє незалежне оцінювання.

До слова, через скасування пробного ЗНО назріває новий скандал. УЦОЯО закликав Кабмін спростити реалізацію повернення коштів учасникам скасованого пробного ЗНО, щоб не викликати масового обурення тривалим механізмом.