RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи знайшли рештки гігантської "літаючої" білки, що жила більше 30 тисяч років тому: фото

Археологи виявили у двох далекосхідних печерах на території Росії скам'янілі рештки давньої гігантської білки-летяги.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання Paleoworld.

В ході розкопок, які проводилися з 2012 по 2016 роки, палеонтологи з РФ Михайло Тіунов та Дмитро Гімранов знайшли фрагмент верхньої щелепи з двома зубами та п'ять окремих зубів. Радіовуглецевий аналіз цих знахідок показав, що їх вік перевищує 30 тисяч років.

В Уральському федеральному університеті повідомили, що це найпівнічніша знахідка білок цього виду. Вчені припускають, що одна з популяцій тварин, розмах лап яких складав майже півтора метри, потрапила в міжгірські басейни тихоокеанського узбережжя в ході міграції в теплу пору року та на якийсь час збереглася тут.

Раніше найпівнічніша знахідка білок-летяг з теплого періоду середнього плейстоцену (епоха четвертинного періоду) була зроблена в печері на півночі Китаю.

На даний час білки-летяги поширені на території Північного Індокитаю, Східної та Південно-Східної Азії. Найближче до Росії ці тварини мешкають на японському острові Хонсю.

Летяги живуть на деревах та пересуваються між ними, плануючи за допомогою шкіряних перетинок між передніми та задніми лапами.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені з'ясували, що динозаври відкладали яйця з м'якою шкаралупою, тому не всі вони збереглися.