Вчені розкрили таємницю дивних об'єктів у Польщі, створених тисячі років тому: фото

У 2019 року в районі міста Торунь на півночі Польщі археологи виявили величезні овальні рови, які мали один центр і утворювали єдине зображення, добре видне з висоти пташиного польоту.

Про відкриття розповідає Nauka w Polsce.

Два загадкових об'єкта були виявлені докторами Матеуш Сосновським і Єжи Чернецем під час аналізу даних з Google Maps і Google Earth. Цим способом виявлення слідів людської діяльності зараз користуються багато археологів.

Вік знайдених об'єктів становить близько 7000 років. Нічого подібного в цьому районі Польщі раніше не знаходили, проте схожі концентричні споруди є в Австрії, Угорщині, Словаччині, Чехії та Німеччини.

Вони являють собою систему з трьох овальних ровів з одним центром. При цьому з двох протилежних сторін ці рови має розрив, тобто вони цілком не закільцьовані. Якщо дивитися на них зверху, вони нагадують каструлю.

Призначення даних об'єктів до цього часу достовірно не встановлено. Загальноприйнятою є гіпотеза про те, що це були культові споруди, хоча як саме ними користувалися люди, теж поки незрозуміло.

На спорудження цих об'єктів були витрачені величезні зусилля. Ширина ровів становить три метри, а глибина - два метри. Щоб їх прорити, були потрібні спільні зусилля десятків людей, що на ті часи було складно, адже населення було невеликим.

Дослідники припускають, що самі рови люди вирили за допомогою кістяних інструментів. Сьогодні ці об'єкти розташовані на сільськогосподарських полях. Побачити їх обриси можна тільки з висоти.

Вчені встановили, що обидва знайдених об'єкта мають не тільки ідентичну форму, а й однакові розміри. Діаметр найбільшого "кільця" становить близько 85 метрів. При цьому самі об'єкти розташовані в п'яти кілометрах один від одного.

Рови мали V-подібний поперечний переріз. На їх дні археологи виявили залишки деревного вугілля, яке було відправлено у лабораторію для радіовуглецевого датування.

Саме це вугілля наштовхнуло вчених на думку про те, що біля концентричних споруд в доісторичні часи могли стояти культові дерев'яні будівлі, які згоріли. За іншою версією, рови могли бути оточені частоколом.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на півдні Польщі команда з Історико-дослідницької асоціації міста Новий Сонч виявила схованку в замку XIV століття в якому знаходився скриню з срібними предметами.