RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

У хворих на коронавірус виявили унікальний набір інфекцій: як це допоможе лікарям

Більшість пацієнтів з важкими формами Covid-19 мають додаткові бактеріальні або вірусні інфекції, які нерідко призводять до смерті. Джерелом цих інфекцій в тому числі, служили медичні інструменти і системи штучної вентиляції легенів.

Попередні результати дослідження вчені опублікували в електронній науковій бібліотеці medRxiv.

Група медиків і біологів під керівництвом професора Медичного університету Гуанчжоу (Китай) Цзіньцуня Чжао відкрила важливий побічний ефект, який може збільшувати число жертв COVID-19.

"Ми провели глибинний аналіз зразків мокротиння пацієнтів з провінції Гуандун, які заразилися SARS-CoV-2 в січні-лютому цього року. Виявилося, що у цих хворих був унікальний набір додаткових інфекцій, які не характерні для спалахів інших респіраторних захворювань, в тому числі грипу і застуди ", - повідомили дослідники.

Ще під час спалаху атипової пневмонії (SARS), найближчого родича Covid-19, дослідники помітили, що багато її жертви гинули або перебували на межі смерті не через сам вірус, а через вторинні інфекції.

З огляду на це, фахівці детально проаналізували зразки мокротиння та інших виділень з легенів і органів травлення 24 жителів провінції Гуандун, велика частина яких перенесла важкі форми Covid-19.

Хоча всі пацієнти постійно отримували антибіотики і антигрибкові препарати, у 84% виявилися сліди хоча б однієї вторинної інфекції. У більшості випадків її джерелом служили різні хвороботворні бактерії, хоча в деяких випадках Чжао і його колеги знайшли сліди і інших вірусів і навіть грибків.

Зокрема, відразу кілька пацієнтів страждали від важкої форми герпесу, риновірусу - однієї з варіацій застуди - і вірусу RSV, який викликає у людей похилого віку важкі форми пневмонії. Більше ніж у половини хворих дослідники знайшли бактерії з роду Burkholderia, які пов'язані з різними варіаціями легеневих інфекцій, а також стафілококи, мікоплазми та інші хвороботворні мікроби.

При цьому в органах дихання і в травній системі у носіїв легкої і важкої форм Covid-19 набір бактерій сильно відрізнявся. Як припускають вчені, це може бути пов'язано як з особливостями розвитку інфекції і її впливом на імунітет, так і з тим, що антибіотики знищили оригінальну мікрофлору хворих.

Як наголосили автори дослідження, боротьба з цими мікробами, а також ліквідація вогнищ їх поширення в лікарнях допоможуть лікарям врятувати життя багатьох тисяч пацієнтів, які страждають від важких форм коронавірусноїй інфекції.

Як повідомляв "Апостроф", згідно з новим дослідженням, пацієнти з коронавірусом частіше страждають від інсульту в порівнянні з хворими на грип.