RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вчені заявили, що депресію викликає вірус: все може показати аналіз крові

Дослідники з Медичного університету Дзікей (Японія) довели, що причиною депресії є вірус герпесу.

Про це повідомляє РИА Новости.

За словами вченого Кадзухиро Кондо, всього відомо 8 видів герпесу. Вірус герпесу шостого типу, носіями якого є всі люди, може стати причиною депресії.

"Особливість шостого типу вірусу герпесу полягає в тому, що він живе в організмі людини все життя, 100% людей є носіями цього вірусу герпесу. Зазвичай він ховається в крові. При стресі або втомі його кількість збільшується і він проявляється і в слині. Через ніс він намагається проникнути в мозок, щоб заразити його. Між мозком і задньою частиною порожнини носа є нюхова цибулина. Вірус заражає її. Після цього вірус знову переходить у латентний стан ", - розповів Кондо.

Уточнюється, що ген вірусу SITH-1 виробляє білок, який направляє кальцій в клітини. Від надмірної кількості кальцію клітина вмирає. Це було доведено в дослідах на мишах.

"Нюхова цибулина грає важливу роль в мозку, вона пов'язана і з емоціями. Тому коли клітини нюхової цибулини вмирають, це впливає і на емоції. Наприклад, накопичується стрес. Стрес - це реакція на зовнішні збудники: зайнятість на роботі, неприємності. Це реакція мозку. І ось ця реакція стає надмірною. Реакція мозку на стресові ситуації є причиною депресії - це всі знають. Це відбувається через протеїн SITH-1. Через те, що він вбиває клітини нюхової цибулини, мозок надмірно реагує на стрес. Це є причиною депресії ", - пояснив учений.

Японські вчені з'ясували в ході експериментів, що у людини в 12 разів зростає ризик виникнення депресії, якщо у неї був виявлений вироблений геном SITH-1 протеїн. Цей білок був знайдений у 80% людей з підтвердженою депресією.

"Раніше депресія не вважалася хворобою. Так ось зараз ми вперше знайшли причину виникнення депресії. Якщо рухатися далі в цьому напрямку досліджень, ми зможемо з'ясувати механізм депресії і створити ліки від неї. Це перший крок і це велике відкриття", - підкреслив професор.

За словами Кондо, раніше вже висловлювалися версії про те, що причиною депресії може бути вірус. Попередні дослідження були бездоказовими і не давали результатів.

"Ми змогли вперше отримати докази цього (що причина - вірус). Якщо не знати причини, то ми не зможемо розробити ліки. Тепер ми знаємо причину. Ми знаємо, що в слині збільшується вміст вірусу герпесу людини-VI, він заражає нюхову цибулину і виділяється SITH-1. Значить, ми можемо думати про те, як зробити, щоб з слини вірус не потрапляв в мозок. Все це стає можливим ", - резюмував вчений.

Як повідомляв "Апостроф", лікар-імунолог, алерголог Олег Назар заявив, що люди, які страждають від сезонної алергії, більшою мірою схильні до ризику зараження коронавірусом.