RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Вчені розкопали гігантське дерево, якому десятки мільйонів років: фото

У Греції під час проведення вишукувальних робіт (передбудівничі роботи - ред. "Апостроф") на острові Лемнос дослідники виявили гігантський скам'янілий стовбур дерева, вік якого - близько 20 мільйонів років.

Про це пишеться на сайті rg.ru з посиланням на сайт Музею природної історії проекту "Скам'янілий ліс на Лесбосі".

Раніше вчені саме на острові Лесбос в Греції знайшли численні залишки скам'янілого лісу. Однак нова знахідка була зроблена на сусідньому острові Лемнос.

Розкопки були проведені в селі Варос. Експерти з музею стали науковими консультантами. Зараз же завершений тільки перший етап розкопок. Однак навіть він дозволив розкопати відрізок скам'янілого стовбура довжиною більше восьми метрів.

Повідомляється, що ствол все ще зберігає деревні характеристики, а кінці його гілок і зовсім знаходяться у відмінному стані. Це було гігантське хвойне дерево, яке росло в лісі близько 20 мільйонів років тому. Вчені припускають, що це був предок сучасної секвої.

Вони відзначають, що зовнішні морфологічні ознаки стовбура збереглися у відмінному стані, наприклад, кора. Збереглися і внутріншьостовбурові кільця. Найближчим часом планується вивчити внутрішню структуру скам'янілого дерева за допомогою електронного мікроскопа. Це допоможе визначити рід і тип рослини.

Дерево, яке знайшли Фото: Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest

Скам'янілий ліс на островах Лесбос і Лемнос добре зберігся з природних причин. Вважається, що близько 20 мільйонів років тому в цьому регіоні відбувалася активна вулканічна діяльність. Виверження допомогли "законсервувати" ліс, приховавши їх під вулканічними опадами.

До речі, більшість скам'янілих дерев знаходяться на морському дні між двома островами. Тому дана знахідка стала великою удачею для вчених. На другому етапі вони планують повністю розкопати гігантське дерево.

Як пише "Апостроф", російські палеонтологи виявили на території Південного Уралу останки дикобраза, яким близько 120 тис. років. Зуби, кістки череп і скелет тварини знайдені в місцях, які не характерні для проживання дикобразів.