RU  UA  EN

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 травня

25 травня

Всі новини

Археологи розкопали сенсаційну знахідку часів Іудейського царства - їй як мінімум 2700 років

Археологи, які проводять розкопки біля нової будівлі посольства США в Єрусалимі, в районі потоку, виявили величезний адміністративний комплекс часів Іудейського царства. Знахідка є виключною як з точки зору її розмірів, так і з точки зору архітектурного стилю знайдених споруд.

Про це повідомляє Times of Israel.

Розкопаний археологами комплекс був діючим близько 2700 років тому. Він представляв собою безліч складів, які займали величезну площу. Призначення комплексу вдалося встановити з артефактів, знайдених під час розкопок. Зокрема, дослідники виявили близько 120 відбитків, зроблених печатками з особливими царськими символами і написами.

Судячи з ним, це були склади для зберігання податків. Сюди привозили і тут приймали різні продукти, зібрані в якості десятини для царів Єзекії і Менаше за часів Першого Храму. Судячи зі знахідок, в структурі товарів, зібраних в якості податків, переважали вино і оливкова олія.

Знайдена колекція відбитків печаток є однією з найбільших таких колекцій часів Іудейського царства. Написи на них були типовими і супроводжувалися особливими символами. Наприклад, одна з них в перекладі означає "належить царю".

Відбитки будуть відправлені на додаткове дослідження. Вчені сподіваються, що вони допоможуть дізнатися більше про систему оподаткування в Юдеї.

До слова, виявлений комплекс розташовувався всього в трьох кілометрах від Старого міста, який служив адміністративним центром в період правління іудейських царів Єзекії і Менаше (VIII-VI століття до нашої ери).

"Це одне з найзначніших відкриттів періоду іудейських царів в Єрусалимі, зроблених в останні роки. У місці, яке ми розкопали, є ознаки того, що державна служба розподіляла запаси продовольства, в тому числі надлишки сільськогосподарської продукції, накопичуючи ці товари і інше багатство" , - йдеться в прес-релізі Управління старовини Ізраїлю.

Раніше велику кількість відбитків печаток було знайдено при розкопках в розташованому по сусідству кібуці Рамат-Рахіль. На думку археологів, це вказує на те, що значна частина адміністрації Іудейського царства працювала за межами міста Давида, щонайменше, в останні століття існування цієї монархії.

Крім відбитків, при розкопках комплексу археологи виявили безліч предметів, які можуть виявитися глиняними ідолами. Деякі статуетки зображують жінок, вершників і тварин.

Подібні скульптури зазвичай інтерпретуються як предмети, які використовувалися в язичницькому ідолопоклонство. За біблійними переказами, це явище було широко поширене в Юдейськім царстві.

Археологи кажуть, що урядові структури, можливо, продовжували працювати і після ассірійського завоювання. Раніше вважалося, що після руйнування Іудейського царства в 586 році до нашої ери ця ділянка міста була покинута. Однак нові знахідки, в тому числі зроблені і в попередні місяці, говорять про те, що адміністративна діяльність була відновлена вже незабаром після завоювання.

Як писав "Апостроф", вчені з В'єтнамської академії суспільних науквиявили сліди проживання людини в печерахпівнічно-східного національного парку Ба Бе, вік яких становить близько 20 тис. років.