RU  UA  EN

Вівторок, 4 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.65
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 червня

Всі новини

Археологи виявили під древнім королівством храм - його форма вразила багатьох

Під північно-ірландським Емайн-Маха недалеко від міста Арма археологи за допомогою дистанційного зондування Lidar виявили великий культовий центр залізного віку і середньовічні споруди.

Про це повідомляє Live Science.

Емайн-Маха, або Форт Наван, був столицею стародавнього ірландського королівства Улад. Вважався релігійним об'єктом з 1960 років. Раніше тут знаходили мережу фігурних будівель раннього залізного віку та залишки дерев'яної "40-метрової конструкції" - найвищої стародавньої будівлі, знайденої в Ірландії. У 95 році до н.е. її засипали камінням і спалили, що призвело до утворення великої кургану. У V-XIII ст. на цьому місці мешкали королі Ольстера.

Єдиної думки, чи були споруди призначені для житлових або релігійних цілей не було з моменту відкриття. Зараз археологи виявили, що 2 пари споруд у формі вісімки є невеликими частинами більшого об'єкту. Їх "вершини" мають 25 м в діаметрі, а "основи" - близько 10 м. Дослідження показало, що кожна з цих будівель розташована всередині круглих огорож діаметром 140 м. Обидві огорожі перетинаються, також формуючи вісімку.

"Іншими словами, у нас є дві будівлі в формі вісімки всередині набагато більшої огорожі в формі вісімки - маємо потрійну вісімку, і все це оточене дерев'яним частоколом діаметром близько 240 м. Це величезний комплекс", - уточнюють вчені.

Комплекс назвали найбільшим і найскладнішим ритуальним об'єктом в Північній Європі доримского часу. За словами вчених, використання мотиву у вигляді вісімки може свідчити про сакральне космічне значення, що підтверджує думку про релігійні споруди.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи виявили печеру і мережу незвіданих тунелів під одним з найвідоміших замків Польщі.