RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Археологи розкопали залишки величезного стародавнього храму - його побудували для дружини царя

Команда іранських археологів при проведенні розкопок в місті Нахаванд, західно-центральна провінція Хамадан (Іран), виявила нові докази того, що саме там знаходився загадковий храм Лаодикії.

Про відкриття розповідає Tehran Times.

Кілька років тому в районі Дохахаран міста Нахаванд вчені виявили руїни так званого Лаодикийского храму - стародавнього святилища. З тих пір археологи вирили в цілому 12 траншей, що дозволило визначити розмір стародавньої будівлі. Виявилося, що вона займала досить велику територію площею 12 га. Це говорить про те, що будівля, руїни якої вдалося розкопати, була монументальною.

Дослідники виявили залишки потужних колон, фундаменту і кераміки, що датуються епохою правління династії Селевкідів. Вона була заснована Селевком, одним з найближчих соратників Олександра Македонського. Відповідно, і храм був побудований в давньогрецькому стилі.

Археологи вважають, що повністю розкопати його не вдасться, адже його центральна частина, ймовірно, тепер знаходиться під великою кількістю житлових будинків, побудованих місцевими жителями за довгі роки. Однак і того, що знайдено, вже досить для ідентифікації храму.

Шукати його почали ще в 1943 році, коли археологи виявили на цьому місці давню табличку розміром 85x36 сантиметрів з написом з 30 рядків, зроблених на грецькій мові. Це був заклик до жителів Нахаванду підкорятися законам правителя. У цьому написі і був згаданий Лаодикійський храм, який був побудований царем Селевкідів, який правив Малою Азією, Антиохом III Великим (223-187 до н.е.) для своєї дружини, цариці Лаодикії. Вчені вважають, що цей храм їм і вдалося знайти.

Як повідомляв "Апостроф", в Канаді дослідники з Університету Йорка в цифровому форматі реконструювали храм, присвячений Томасу Бекету, як він би виглядав в 1408 році н.е.