RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю загибелі "монстра", який жив 240 млн років тому - відкриття вражає

Вчені з Університету Каліфорнії в Девісі розгадали таємницю загибелі величезної морської ящірки, схожої на дельфіна, яка жила 240 млн років тому.

Про це повідомляє Daily Mail.

У цього доісторичного іхтіозавра були досить потужні щелепи, щоб розірвати меншу морську ящірку на шматки перед тим, як з'їсти її. Останки виявили в кар'єрі на південному заході Китаю в 2010 році з більш дрібною ящіркою-талаттозавром у шлунку.

Вважається, що іхтіозаври - це група морських рептилій, що з'явилися в океанах після масового вимирання в пермському періоді близько 250 млн років тому.

У них були рибоподібні тіла, схожі на сучасних тунців, але вони дихали повітрям, як дельфіни, кити і сучасні великі білі акули - вважається, що вони були вищими хижаками.

Співавтор дослідження, професор Ріосуке Мотані, сказав, що, незважаючи на цю теорію, не було прямих доказів того, що цей вид дійсно був вищим хижаком - до тих пір, поки вони не вивчили останки.

"Ми завжди припускали за формою зубів і конструкцією щелеп, що ці хижаки, мабуть, харчувалися великою здобиччю, але тепер у нас є прямі докази того, що це було так", - сказав він.

За словами Мотані, вміст шлунка іхтіозавра не було витравлено шлунковою кислотою, тому він, ймовірно, помер відразу після того, як проковтнув цей продукт.

"На даний момент це перевершує наші первинні очікування, і нам просто потрібно подивитися, що ми дізнаємося далі", - додав дослідник.

Як повідомляв "Апостроф", в Мексиці виявили величезний палац майя. Будова має довжину 55 метрів, ширину 15 метрів, а у висоту досягає 6 метрів, складається з шести кімнат.