RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Археологи виявили стародавній скарб, який міг змінити історію: фото

В Шотландії археологи-аматори виявили скарб куль з мушкетами, золото та інші артефакти, пов'язані з повстанням якобітів 1745 року. Знайдені боєприпаси можуть бути допомогою Франції повстанцям, якби вона надійшла вчасно, якобіти змогли б дати відповідь британській армії і, можливо, змінили хід історії.

Про це повідомляє видання Oban Times.

У вересні 2020 року група шотландських археологів-любителів виявила поблизу озера Лох-нан-Уам скарб боєприпасів і золота часів повстання якобітів, коли шотландський принц з династії Стюартів Карл Едуард Стюарт в 1745-1746 роках спробував відвоювати англійську корону у Георга Другого. Тоді шотландські повстанці зазнали нищівної поразки в останній в історії битві на території острова Великобританія.

Історичні джерела стверджують, що французький король Людовік XV направив для підтримки шотландських повстанців вантаж зброї.

Пол Макдональд, Гері Бертон і Гері Макговерн під час пошукових робіт виявили 215 рушничних куль, золото і позолочені ґудзики на землі, що належала під час повстання Аластеру Макмістеру - шотландському поетові і наставнику Карла Едуарда.

Боєприпаси відповідають за калібром зброї, яку намагалися доставити в Шотландію французькі кораблі в кінці квітня 1746 року. Археологи стверджують, що золото і кулі потрапили в руки якобітів приблизно через два тижні після вирішальної битви біля Каллодене, в якій англійська армія розбила повстанців. Тому французька допомога виявилася марною.

Невдале повстання призвело до того, що британська влада почала репресії щодо шотландських кланів, які намагалися відновити династію Стюартів на престолі Сполученого Королівства. Воно вплинуло і на зовнішню політику Лондона.

"Це відкриття дійсно є чудовою знахідкою і підтверджує, що Людовік XV намагався допомогти якобітам. Не дивно, що король Георг послав британські війська на допомогу противникам Франції та її союзників у війні за австрійську спадщину", - пояснив значення скарбу історик Хеміш Макферсон.

Як повідомляв "Апостроф", в Польщі двоє археологів-аматорів з Історико-дослідницької групи Weles під час пошукового тренування знайшли 38 шведських срібних монет XVI і XVII століть.