RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Таїланді виявили останки кита, яким близько 5 тисяч років: фото рідкісної знахідки

У Таїланді був виявлений кістяк кита, що майже ідеально зберігся, якому імовірно від 3 до 5 тисяч років. Вважається, що ці 12-метрові останки належать киту Брайда.

Про це повідомляє ВВС.

Кістки були виявлені на початку листопада приблизно в 12 км від узбережжя на захід від Бангкока. Експерти сподіваються, що знахідка відкриє "вікно в минуле", особливо для досліджень рівня моря і біорізноманіття.

Як зазначив дослідник ссавців Маркус Чуа з Національного університету Сінгапуру, частково скам'янілі кістки - рідкісна знахідка, тим більше в такому хорошому стані.

На фотографіях, опублікованих міністром навколишнього середовища Таїланду Варавутом Сільпо-Арча, видно, що кістки практично цілі.

За його словами, на сьогоднішній день відновлено понад 80% скелета, включаючи хребці, ребра, плавники і одну лопатку. Одна тільки голова має приблизно 3 метри в довжину.

Це відкриття дозволить дослідникам дізнатися більше про певні види в минулому, а також про те, чи є якісь відмінності в порівнянні з сьогоднішніми китами Брайда.

Скелет також надасть інформацію про "палеобіологичні і геологічні умови в той час, включаючи оцінку рівня моря, типи відкладень і сучасні біологічні співтовариства в той час".

Кити Брайда, які живуть в усьому світі в теплих помірних і тропічних водах, до сих пір зустрічаються в водах Таїланду.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені розгадали таємницю, як тварини вперше вийшли з океану на сушу 390 млн років тому.