RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вчені створили препарат, який зупиняє старіння за три дні - омолоджує всі клітини

Вчені з Університету Каліфорнії (UCSF) в Сан-Франциско (США) провели дослідження препарату, який омолоджує клітини за три дні.

Про це повідомляє Daily Mail.

Експеримент провели на старих мишах. Він показав, що препарат може повернути назад когнітивне зниження, пов'язане з віком. Він збуджує нейрони і допомагає клітинам формувати кращі зв'язки.

Експеримент полягав у тому, що вчені взяли три групи мишей: молоді, старі, яким дали препарат, і старі, які його не отримали. Гризунів навчили вибиратися з лабіринту, а потім подивилися, як вони це роблять самі. Старі миші, які отримали препарат, краще впоралися із завданням, ніж молоді і друга група старих - без препарату.

"Дані свідчать про те, що літній мозок не втратив назавжди основні когнітивні здібності, як це зазвичай передбачалося, а скоріше, ці когнітивні ресурси все ще існують, але якимось чином заблоковані через порочний цикл клітинного стресу", - сказав доктор Пітер Уолтер, професор кафедри біохімії та біофізики UCSF.

Вчені припускають, що такий препарат перший в своєму роді. Він працює, перезавантажуючи механізм виробництва білка в клітинах мозку після того, як його пригнічує стресова реакція тіла. Препарат допомагає відновити пам'ять і розумову гнучкість, а також омолоджує мозок та імунні клітини.

У минулому команда вивчала інтегровану реакцію на стрес (ISR), яка може запускатися всередині клітини через певні умов.

У новому дослідженні йдеться, що за допомогою препарату можна буде лікувати вікові захворювання головного мозку: включаючи деменцію, хворобу Альцгеймера, Паркінсона і навіть бічний аміотрофічний склероз. Наприклад, якщо в клітці є вірусна інфекція або мутація гена, що сприяє розвитку раку, ISR виявляє проблеми з виробництвом білка. Він зупиняє його вироблення і позбавляється від клітин.

Препарат, який пригнічує цю реакцію, називається ISRIB.

"Ми бачили, як ISRIB відновлює пізнавальні здібності у тварин з черепно-мозковою травмою, що багато в чому схоже на прискорену версію вікового когнітивного зниження", - сказала доктор Сюзанна Россі, професор кафедри неврологічної хірургії та хірургії.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Університету Лаваля в Канаді працюють над дослідженням, яке передбачає "редагування" клітин людського мозку.