RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Вчені виявили в Сонячній системі супермагістралі для швидких "подорожей": фото

Група дослідників з Белградської астрономічної обсерваторії дійшла висновку, що невидимі структури, створені гравітаційною взаємодією в Сонячній системі, створили мережу "космічних супермагістралей" для подорожей.

Своє дослідження вчені детально описали в статті для видання Science Advances.

За словами дослідників, ці канали здатні забезпечити швидке переміщення об'єктів в космосі і можуть використовуватися для дослідження землянами космосу, а також для вивчення комет і астероїдів.

У статті йдеться про те, що супермагістралі складаються з серії з'єднаних арок всередині цих невидимих структур, які називається космічними колекторами, і кожна планета у співпраці з іншими створюють "небесний автобан".

Супермагістралі, як запевняють белградські вчені, можуть переносити об'єкти з Юпітера на Нептун всього за кілька десятиліть. Група астрономів під керівництвом Наталі Тодорович в своєму дослідженні використовували швидкий індикатор Ляпунова, за допомогою якого можна виявити хаос в Сонячній системі.

"Тут ми використовуємо FLI (індикатор - ред.) Для виявлення присутності та глобальної структури космічних різноманіть, а також для фіксації нестабільності, які діють в масштабах орбітального часу; тобто ми використовуємо цей чутливий і добре зарекомендувавший себе чисельний інструмент для більш загального визначення регіонів швидкого транспорту в Сонячній системі ", - йдеться в науковій статті.

Фото: Science Alert

В ході дослідження вони встановили, що найбільш видатні арки на геліоцентричних відстанях пов'язані з Юпітером; і найбільш сильно з його точковими різноманіття Лагранжа. Кілька дюжин частинок скинули на планету і вони змогли досягти Урана і Нептуна всього за 38 і 46 років відповідно.

Таке відкриття допоможе краще зрозуміти, як комети і астероїди так швидко переміщаються по внутрішній частині Сонячної системи. Більш того, доповідь учених стане корисною для майбутніх експедицій/місій з дослідження Сонячної системи.

Раніше ми розповідали, що українці можуть спостерігати за унікальним зорепадом Гемініди в грудні 2020 року.