RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Археологи виявили загадкове поселення часів Середньовіччя: фото рідкісних знахідок

Група археологів під час рятувальних розкопок при будівництві дороги E79 на півночі країни натрапили на невідомі поселення часів Другого Болгарського царства і раннього бронзового століття.

Про це пише видання Archaeology in Bulgaria.

Невідоме поселення з 3-го тисячоліття до н.е. виявили недалеко від міста Дунай Відін. А руїни поселення, яке відноситься до часів Другого Болгарського царства (12-15 століття нашої ери), знайшли недалеко від міста Тарняне, в 12 км від Відіна.

За словами професора Національного інституту та музею археології в Софії Олени Васильєвої, відкриття археологи зробили під час рятувальних розкопок при будівництві автомобільної дороги Відін - Ружинці - Монтана.

"Тут є все елементи поселення: житла, ями, виробничі печі, некрополь", - розповіла вона про поселення часів середньовіччя.

Професор також додала, що під час розкопок група археологів натрапила також на останки тварин.

"З будівель найцікавішими є деякі з досліджених нами ям, які мають великий діаметр і глибину і містять останки тварин - будинків і, в меншій мірі, дрібних тварин - овець, кіз і птахів. Ця практика типова для подібних споруд більш ранніх періодів, тобто часів Першої Болгарської імперії (632/680 - 1018 рр.), але не для пізніших періодів", - пояснила Олена Васильєва всі нюанси.

В рамках розкопок археологи виявили 350 артефактів, серед яких: наконечники стріл, ножі, долота, шила, скребки, грузила для ткацьких верстатів, прикраси, в тому числі кільця, металеві та скляні браслети, деталі сережок, пряжки, хрести та медальйони.

Що стосується поселення, яке відноситься до бронзового віку, то його верхній шар остаточно розкопають вже в наступному році.

Раніше ми розповідали про чергове відкриття археологів, які встановили, що наконечники для стріл робили з людських кісток .