RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Археологи знайшли "загублене" святилище Аполлона на Кіпрі - артефакти безцінні: фото

Німецькі археологи виявили на території Кіпру поблизу Нікосії святилище Аполлона, про яке було відомо раніше, однак місце його розташування було "загублено".

Про це повідомили в прес-службі Департаменту старожитностей Кіпру та Міністерства транспорту, зв'язку та робіт, передає видання Greek Reporter.

Археологи з університетів Франкфурта та Кіль у Німеччині під керівництвом Маттіаса Реке та Філіпа Кобуша провели у жовтні 2020 року археологічне та геофізичне обстеження в районі Пера Орейніс. Неподалік стародавнього Тамасоса вони виявили святилище Аполлона, яке, за їх словами, можна вважати однією з найважливіших святинь, виявлених на сьогодні на Кіпрі.

Це місце було відкрите в 1885 році німецьким археологом Максом Онефальш-Ріхтером, однак після того точне місце розташування святилища було забуто. Дослідження архівів допомогли точно визначити місце розташування святилища в долині на південь від Пера Орейніс.

Геофізичне дослідження наземним радаром, проведене у співпраці з Університетом Кіпру під керівництвом Апостолоса Сарріса, підтвердило припущення.

Попередній аналіз знахідок показав, що ця територія була зайнята з часів залізного віку і використовувалася протягом архаїчного, класичного та елліністичного періодів. Чисельно менші знахідки з римської та візантійської епохи значно більш зруйновані, однак, і, швидше за все, походять із поселення цього періоду.

Знахідки попередніх періодів, які можна віднести до використання святилища Аполлона, відносно добре збереглися. Вважається, що вони були частиною уламків розкопок 1885 року, і на той час їх якось не помічали.

Археологи вважають, що численні фрагменти вапнякових фігур та великі теракотові статуї доводять, що це залишки стародавнього святилища, оскільки подібні знахідки на поселеннях та некрополях є рідкістю.

Найхарактернішими знахідками святилища є невеликі колісниці, вершники та фігури воїнів, а також великі порожнисті теракотові статуї розміром у натуральну величину, на яких зображені їхні жертводавці.

Підтвердженням того, що місце важливого святилища Аполлона було саме в цьому місці, послужило також розташування майже 15-метрової пробної траншеї, яка простежується з часів діяльності 1885 року і яка також згадується у старих звітах про розкопки.

Більш детальне дослідження району в рамках чергових археологічних розкопок планується навесні 2021 року.

Як повідомляв "Апостроф", на півострові Урла-Чешме на заході Туреччини група турецьких вчених і археологів виявила залишки 2500-річного храму Афродіти.