RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Археологи знайшли в стародавньому місті цистерни для води, яким 1,5 тис. років: фото

У Туреччині на території стародавнього міста Метрополіс, відомого як "Місто Богині-Матері", археологи виявили чотири з'єднані між собою монументальні споруди. Під семиметровим земляним валом знайшли цистерни для води.

Про це пише Нurriyet daily news.

Розкопки Метрополіс тривають вже 30 років, нещодавню знахідку зробила група археологів, яку очолив академік кафедри археології Університету Маніса Джелал Баяр Сердар Айбек.

Той факт, що цистерни, які, як вважається, використовувалися для задоволення потреб міста у воді в піздньоримський період, майже повністю збереглися, має велике значення з точки зору виявлення важливої інформації, знахідок та історичних артефактів про той період.

Жителі Метрополісу побудували ці цистерни в Акрополі, найвищому центрі міста, в якості альтернативи водних ресурсів в нижньому місті, виходячи з міркувань оборони, особливо в Візантійську епоху.

Цистерни оточені міцними стінами, вони були життєво важливі, адже забезпечували потреби людей у воді протягом тривалого часу під час можливої атаки або облоги міста. Підраховано, що чотири цистерни в мегаполісі Акрополь здатні зберегти 600 тонн води.

"Ми раді відкрити нові двері в життя людей, які жили в цьому регіоні 1500 років тому. Чотири цистерни, нещодавно виявлені в Акрополі, доводять знання майстрів давнього періоду Метрополісу в області гідротехніки. У той же час, за нашими оцінками, цистерни постачали воду у всі поселення на нижніх схилах Акрополя і особливо верхню баню. Будівлі, які були приблизно триповерховими, також мають велике значення з точки зору того, що вони є пам'ятниками Метрополісу, що найбільш добре збереглися", - зазначив Айбек.

Як повідомляв "Апостроф", на півострові Урла-Чешме на заході Туреччини група вчених і археологів виявила залишки 2500-річного храму Афродіти.