Археологи знайшли місце проведення древніх ритуалів - там збиралися люди 5 тис. років тому: фото

В Шотландії на острові Арран знайшли місце, де колись проводили древні ритуали. Ділянка довжиною більше кілометра на східному узбережжі відкрила вченим багато таємниць з життя мешканців острова, які жили тут 5,5 тисяч років тому.

Про це повідомляє видання The Scotsman.

Пам'ятки має форму довгого прямокутника і є одними з найбільш вражаючих особливостей неолітичного пейзажу. Вони могли служити вказівкою процесійного шляху, можливо, для вшанування загиблих. Вчені виявили древню пам’ятку, провівши лазерне сканування Аррана.

"Якщо ви запитаєте команду археологів, що найімовірніше вони сподіваються знайти на Аррані, ніхто не скаже, що це пам'ятник часів неоліту", - розповів Дейв Каулі, керівник програми археологічного картографування в історичному середовищі Шотландії, який виявив пам'ятник після лазерного сканування Аррана.

“На Аррані немає нічого більш унікального за це місце. Це один знайдений подібний пам'ятник, а насправді їх набагато більше. Вони були побудовані з деревини, тож навряд чи їх можна побачити у торф’яному ландшафті західного узбережжя. На Аррані є якесь нашарування археології часів неоліту та доби бронзи, але ми все ще дивуємось, що цей пам’ятник тут", - додав вчений.

Містер Каулі виявив місце, коли зафіксував дві лінії курганів, що лежать приблизно паралельно, мають висоту від 30 до 40 сантиметрів і простягаються приблизно на кілометр.

"Рельєф цього місця трохи проходить на гребінь хребта. Вони були дуже обережними, як розташували цей пам'ятник. Тут, мабуть, була якась надбудова, але ми не знатимемо без розкопок точно. Цілком ймовірно, що в нього були вбудовані елементи з деревини", - додав Каулі.

Місце древніх ритуалів було виявлено в результаті повітряного лазерного сканування за допомогою технології виявлення та вимірювання світла (Lidar), яка використовує лазерні імпульси для вимірювання об’єктів. Потім зображення обробили, відфільтрувавши рослинність або змінивши спосіб освітлення, що дозволило виявити раніше невідомі характеристики ділянки. За допомогою цієї технології на Аррані вже виявлено понад 1000 невідомих археологічних розкопок.

Як повідомляв "Апостроф", на півдні Бразилії археологи знайшли свідчення існування давніх амазонських сіл, які були розташовані за принципом годинника і, очевидно, могли відображати уявлення корінних американців про Всесвіт.