RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи виявили найстаріше кладовище домашніх тварин - про них дбали 2 тис. років тому: фото

У Єгипті археологи виявили найстаріше з відомих коли-небудь кладовище домашніх тварин, якому 2 тисячі років.

Про це повідомляє Daily Mail.

Територія з похованнями була знайдена в порту Береніка на західному узбережжі Червоного моря. Там знайшли останки 585 тварин, серед яких були в основному кішки, але також і собаки (більшість - порода шпіц, але були і великі породи, схожі на мастифів), мавпи (бабуїни і два види макак). Всі вони були поховані в окремих могилах.

Деякі з тварин все ще носили нашийники та інші прикраси (у кішок зустрічалися намиста), а у інших були свідоцтва хвороб (рак кісток, захворювання ясен і суглобів), що вказують на те, що про них дбали люди. Ще одним фактом, який доводить, що тварин любили, є залишки їжі в їх шлунку. У однієї собаки виявили останки риби і козячого м'яса.

Вчені вказують, що відсутність муміфікацій або жертвоприношень на місці говорить про те, що це були домашні улюбленці, їх не використали в ритуалах і не шанували як богів. Багато тварин були покриті тканиною або керамікою, які утворювали свого роду саркофаги. Все це доводить сильний емоційний зв'язок між господарями та їх вихованцями.

Вперше цей цвинтар виявили в 2011 році, коли вивчали історичне минуле місцевості. Там також знаходили спеції, тканини і товари з Індії, які були відправлені в порт. У 2017 році вперше знайшли поховання 100 тварин. В основному це були кішки.

У Стародавньому Єгипті ховати домашніх тварин було звичайною справою, але часто їх ховали разом з господарями, а не поміщали в спеціально відведене місце.

Згідно з дослідженням, кладовище домашніх тварин в Береніці функціонувало близько ста років, з середини I до середини II століття. Археологи і раніше відкривали масові поховання тварин в Єгипті, але майже завжди цих істот або приносили в жертву, або шанували, а не поводилися з ними як з домашніми тваринами.

Як повідомляв "Апостроф", в Польщі під час проведення археологічних робіт були виявлені два скелети, які можуть належати жінкам, спаленим на вогнищі в 1679 році.